WikiLeaks започна да публикува документи на компанията Stratfor

0
70

Скандално известният сайт WikiLeaks започва публикуването на документи на американската разузнавателна и аналитична компания Strategic Forecasting Inc. (Stratfor), се казва в прессъобщение на сайта. Stratfor се занимава със събиране и анализ на информация за събития по целия свят. Данните постъпват в агенцията както от медиите и други публични източници, така и чрез собствени секретни източници.

Част от резултатите от дейността на компанията се огласяват публично, но значителен процент от информацията остава поверителна. Сред клиентите на Stratfor са Департаментът по национална сигурност на САЩ, американският Корпус на морската пехота, както и известни американски корпорации като Lockheed Martin, Northrop Grumman и Raytheon. Някои американски медии наричат Stratfor „ЦРУ в сянка“.

Данните на Stratfor, чието публикуване започна днес WikiLeaks, представляват сведения, съдържащи се в електронни писма на служители на компанията, разменени между тях в периода от юли 2009 до декември 2011 година. В тях се разкриват някои от принципите на работа на Stratfor, както редица лица, които са били или в момента са част от агентурната мрежа на корпорацията. Така например, в кореспонденцията на служителите на „частното разузнаване“ се споменава информатор с псевдоним Джеронимо, който е бивш агент на Stratfor в Държавния департамент на САЩ. Според изнесените данни, името на въпросния човек е Фред Бъртън и той е получавал по 1200 долара месечно за предаваната от него информация.

Както се посочва в прессъобщението на WikiLeaks, през 2009 година ръководителят на Stratfor Джордж Фридман е планирал заедно с изпълнителния директор на банката Goldman Sachs Шиа Моренс да използва информацията, получена от частната разузнавателна агенция, за извличане на финансови облаги. С тази цел Моренс инвестирал в Stratfor повече от 4 милиона долара и се присъединил към Борда на директорите на „частното разузнаване“.

Отделна група електронни писма, чието съдържание също бе огласено, се отнася до опитите на американското правителство да атакува сайта WikiLeaks и основателя му Джулиан Асандж.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари