WikiLeaks публикува поредните документи за хакерските инструменти на ЦРУ. Oказа се, че освен от операционните системи Windows и Linux американското разузнаване се интересува и от Android, под управлението на която работят милиарди устройства.

Специализираният софтуер носи името HighRise и е в състояние да прихваща кратките текстови съобщения и да ги изпраща към сървърите на ЦРУ. За разпространяването на хакерската програма се използва инструментът TideCheck, но преди това мобилното устройство трябва да е било под контрола на ЦРУ, което от своя страна става с помощта на друг софтуер за пробиване на Android.

Самото приложение за прихващането на SMS трябва да бъде стартирано ръчно, като при първото стартиране иска парола. Според публикуваните във WikiLeaks нови документи и ръководства, паролата е думата inshallah. което на арабски значи „Божа воля“.

Описаният HighRise работи само с версиите Android 4.0-4.3, но навярно този софтуер е вече обновен. Хакерският инструмент е създаден в края на 2013 година, когато най-новата версия на тази ОС бе Android 4.0. HighRise е възможно да се стартира във фонов режим по време на зареждането на операционната система.

WikiLeaks обеща и в бъдеще да публикува и други описания на хакерския софтуер на ЦРУ в рамките на своя проект Vault 7.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари