WikiLeaks ще публикува над един милион нови документи

0
26

Скандално известният сайт WikiLeaks скоро ще публикува нова серия от документи, които „ще засегнат всички страни по света“. Това съобщи агенция „Франс Прес“, позовавайки се на изявление, направено от създателя на проекта Джулиан Асандж.

Според публикуваната информация, вчера Асандж е направил обръщение към своите поддръжници, отбелязвайки по този начин шест месеца от началото на пребиваването си зад стените на посолството на Еквадор в Лондон. Основателят на WikiLeaks заяви, че през 2013 година порталът ще публикува над един милион секретни документи.

Речта на Асандж е била наблюдавана от стотина негови поддръжници, както и от журналисти. Полицията в Лондон е засилила мерките за сигурност в близост до посолството, но за инциденти не се съобщава.

Асандж се крие в посолството на Еквадор в Лондон от 19 юни 2012 г., след като британски съд реши да го екстрадира в Швеция, където властите го обвиняват в престъпления от сексуален характер. Самият Асанж заяви, че Стокхолм може да го предаде на САЩ, където той ще бъде обвинен в разкриване на класифицирана информация и шпионаж. През август Еквадор официално предостави политическо убежище на Асандж.

Проектът WikiLeaks, специализиран в публикуването на секретни документи, стартира през 2006 година. Той обаче стана известен едва през 2010 г., когато на страниците му бяха публикувани 400 хиляди материали, отнасящи се до войната в Ирак, както и над 250 000 дипломатически телеграми на Дипломатическия корпус на САЩ.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари