fbpx
-4.2 C
София

WikiLeaks: MasterCard свали блокадата за дарения

Най-четени

WikiLeaks публикува изявление на сайта си, според което компанията за кредитни карти MasterCard най-сетне е възобновила преводите на дарения към разкриващата тайни организация. Ходът на MasterCard е абсолютно противоположен на позицията, която компанията изрази през декември, 2010г., когато отказа да превежда даренията на клиентите си към WikiLeaks, след като организацията на Асанж публикува над 250 000 конфиденциални американски дипломатически грами, предизвиквайки огромен скандал. “MasterCard International отстъпи и преобърна позицията си”, пише в изявлението на WikiLeaks, в което има и линк към страницата за дарения.

Преди време MasterCard спря даренията, изтъквайки като причина нелегалната спрямо американските закони дейност на WikiLeaks. Решението на MasterCard, добавено към тези на компании като Visa, Paypal, Bank of America и други, значително ограничи приходите на организацията. От WikiLeaks признаха, че блокадата на даренията ги е оставила в толкова окаяно финансово положение, че почти са фалирали. Положението дори ги накара да прибегнат до разпродаване на личните вещи на Джулиан Асанж и широко критикуваното временно изискване на дарение от потребителите, за да получат достъп до документите в уебсайта.

Въпреки многото усилия от страна на организацията блокадата не бе смъкната веднага, но WikiLeaks успя да оцелее през трудните години. А решението на MasterCard да възобнови преводите на даренията идва в много подходящ момент, тъй като сега WikiLeaks отново има голямо пристъствие в новините, благодарение на подкрепата от Едуард Сноудън и скандала с Американската агенция за национална сигурност.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини