Wikimedia уволниха служител заради редактиране срещу заплащане

0
40

Фондацията Wikimedia, която стои зад сайта Wikipedia, е уволнила служител, след като се е разбрало, че е редактирал срещу заплащане. Това съвсем не е първият израз на протест от страна на фондацията към тази зачестяваща практика. През последните няколко месеца Wikimedia закриха стотици акаунти именно защото притежателите им са работили за пари.

Служителят на име Сара Стирч е заемала поста „координатор по оценяването на програми“. Тя е известна сред журналистите пишещи за Wikipedia, особено заради една от любимите й теми – как да се направи така, че повече жени да работят като редактори. Изглежда, обаче, начинът не е срещу заплащане.

В официално изявление от Wikimedia потвърдиха достоверността на случая. В изявлението Старши директорът по програмите Франк Шуленберг твърди, че Стирч дори не е знаела, че редактирането срещу заплащане е нещо, което обществото на редакторите на Wikipedia не толерира. Въпреки грешката й, екипът на Wikimedia се е разделил с дългогодишната си служителка с добри чувства.

От фондацията разбрали за „грешката“ на Стирч, след като в списъка с адреси wikimedia-l се появи скрийншот, в който се твърди, че тя е получила $300, създавайки съдържание в страница от Wikpedia по поръчка на клиент.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за