Wikipedia беше атакувана от DDoS атака

2
408

Силна кибератака свали Wikipedia в няколко страни през уикенда, потвърдиха от компанията.

Популярната свободна енциклопедия заяви, че е претърпяла Масова атака с цел сриване на услугата (DDoS), която направи сайтовете ѝ недостъпни в част от Европа и Близкия изток.

Сред засегнатите са сайтовете във Великобритания, Франция, Германия и Италия, като услугата за мониторинг на прекъсванията Downdetector съобщава, че Wikipedia е била офлайн няколко часа, преди да бъде възстановена.

Кой има интерес от атака срещу Уикипедия?

В изявление дъщерната компания Wikipedia, собственост на Wikimedia потвърди, че сайтът е бил обект на злонамерени атаки, които са го свалили за няколко часа в няколко различни страни, а в германският акаунт в Twitter компанията заяви, че сървърът на немския сайт е под обект на масивна DDoS атака.

„Като един от най-популярните сайтове в света, Уикипедия понякога привлича и зли намерения. Заедно с останалата част от екипите ни по света, работим непрекъснато по подобряване на защитата и нивото на сигурност на сайта. Поради глобалността на интернет, заплахите и атаките еволюират непрекъснато. Именно поради това общностите Уикимедия и Фондация Уикимедия създадоха специализирани системи и персонал, които редовно да наблюдават и да се справят с рисковете. Ако възникне проблем, ние научаваме първи, решаваме го, усъвършенстваме системата и се подготвяме да бъдем по-добри и издържливи следващия път“., казват от компанията-майка Уикимедия в изявление относно атаките.

Компанията заяви, че осъжда нападението и според нея целта не е просто Wikipedia да бъде офлайн, а е част от по-масиран план.

„Кибер атентатите нарушават основните права на всички за свободен достъп и споделяне на информация. Ние от движението и фондацията Уикимедия сме ангажирани да защитаваме тези права“, се казва още в изявлението.

Към момента никой не е поел отговорност за атаките и не са ясни интересите или намеренията на извършителите.

 

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари