Wikipedia претърпя глобален срив

1
43

Wikipedia и други сайтове на Wikimedia Foundation бяха офлайн часове наред. През това време никой не можеше да използва услугите им. Като причина за инцидента се изтъква домино ефект, който е причинил пълен срив заради технически проблеми.

Проблемите започнали когато част от сървърите на Wikimedia в Европа прегрели и се задействали техните защитни механизми, които ги изключили. Целият трафик бил пренасочен към щатски сървъри във Флорида, но нещо се объркало и DNS адресите не могли да се обновят коректно, което блокирало достъпа до всички сайтове на фондацията Wikimedia навсякъде по света.

„Малко след като опитахме да пренасочим заявките към сървърите във Флорида установихме, че механизмът, който трябваше да осигури прехвърлянето е развален. Това причини глобално спиране на всички Wikimedia сайтове заради некоректните DNS адреси.” е заявил в блог съобщение Марк Бергсма, който е оперативен инженер на Wikimedia.

Wikipedia е известна като „Свободната енциклопедия, която всеки може да редактира“. Тя е създадена в началото на 2001 година и бързо се превръща в един от основните източници на информация в мрежата. Енциклопедията е налична на много езици, сред които е и българският. Проектът Wikipedia е некомерсиален и редакторите на статии в енциклопедията не получават заплащане за труда си.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари