Wikipedia се обзаведе с нов видео плеър

0
8

Wikipedia и родствените и сайтове ще внедрят на страниците си видео плеър с поддръжка на HTML5, съобщава официалният блог на онлайн енциклопедията.

Плеърът с отворен код е създаден от компания Kaltura и може да възпроизвежда аудио и видео файлове. В решенията на Kaltura се използва така наречения „уики-модел“ – разработчиците предоставят на потребителите инструменти, с помощта на които те могат да си сътрудничат по време на съвместната си работа над съдържанието.

Плеърът поддържа отворения мултимедиен формат WebM. Това ще позволи публикуването на клипове със „свободен“ лиценз от YouTube и други ресурси. Към видеото ще могат да се добавят субтитри на различни езици и придружаващи надписи. Клиповете могат да се конвертират в друг формат, ако текущият не отговаря на нуждите на потребителя.

Разработването на плеъра е започнало още през 2008 г., но неговото представяне е отлагано няколко пъти поради технически проблеми. Проектът на Kaltura има за цел да замени стария плеър, чийто основен недостатък е поддържането само на формата Ogg Theora. Нововъведението е проектирано да увеличи броя на видео материалите в Wikipedia – сега те, според All Things Digital, са около 15 хиляди.

Видео могат да добавят само регистрираните потребители на енциклопедията. Но те трябва да се съобразяват с изискванията за съдържанието: публикацията трябва да бъде с образователен характер. „Никакви танцуващи котки или кучета-скейтбордисти – Wikipedia се нуждае от Вашата помощ при създаването на висококачествен архив от енциклопедични материали“ – пише в сайта videoonwikipedia.com.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за