Windows 10 вече поддържа Linux приложения с графичен интерфейс

8
1509

Microsoft започва тестването на нова функция за стартиране на Linux приложенията с графичен интерфейс (GUI) в средата на Windows 10. Тази възможност засега е дадена на участниците в тестовата програма на Microsoft, които получиха Windows 10 билд 21364.

Добавянето на поддръжка на Linux приложения с графичен интерфейс е значително разширение възможностите на подсистемата Windows Subsystem for Linux. Сега вече потребителите могат да стартират директно в ОС Windows графични редактори, редактори на графичния интерфейс, както и всякакви софтуерни инструменти и приложения, предназначени за създаване и тестването на Linux приложения.

Windows 10 потребителите и досега можеха да стартират приложенията за Linux в средата на Windows 10 с помощта на външни Х-сървъри, но официалната поддръжка от страна на Майкрософт означава появата на хардуерно ускорение на графиката, благодарение на което приложенията ще работят бързо и плавно и без лагове. И още, добавена е и хардуерната поддръжка на звука и сега Linux разработчиците могат без проблеми да стартират и тестват микрофони, аудио и видео плеъри, както и най-различни комуникационни приложения.

На потребителите повече не се налага да използват външен софтуер за осигуряване на правилното взаимодействие с приложенията за Linux в средата на Windows 10. Когато се стартира Linux приложение с GUI, операционната система автоматично стартира съответната системна дистрибуция, която включва Wayland, Х-сървър и всички останали компоненти, необходими за осигуряване на плавна и стабилна работа в средата на Windows 10.

5 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари