Френската организация CNIL обяви в медиите, че операционната система Windows 10 вече отговаря на критериите за конфиденциалност на тази държава. Това стана след измененията с обновяването Creators Update.

CNIL бе един от контролиращите органи, изразяващи безпокойство относно количеството събирани от Microsoft данни от Windows 10 компютрите. Софтуерният гигант можеше да бъде глобен, ако бе отказал да въведе тези промени.

Microsoft не отказа и измененията бяха направени. Сега Windows 10 отговаря на изискванията, предложени преди няколко месеца. Така например, наполовина бе намален обемът на събираните телеметрични данни. Сега сървърите на Microsoft записват само най-необходимата информация.

Сега потребителите са информирани, че рекламните идентификатори следят тяхната работа в браузъра, и че това е необходимо на таргетираната реклама. При инсталирането на операционна система се показва повече информация и се дава възможност за много по-голям контрол чрез настройките на конфиденциалността.

Съобщава се още, че е засилена безопасността на операционната система. Това се отнася например до пин-кодовете, даващи възможност за влизане в мрежовите услуги и акаунта на Microsoft. Широко разпространените комбинации са забранени, а при неправилно въвеждане, следващият опит може да бъде направен след известно време.

27
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
11 Коментари
16 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
notПетьо
notПетьо

Да де, само малко са бременни.

???
???

И ти ли си бременна?

Илиян
Илиян

То това само да беше. Инсталирай 3-4 програми , една от тях FileZilla и след това създай нов потребител. Влез в новия потребител и изтрий икони от десктопа. Върни се в твоя профил и виж както мазало става на работния плот.

Станислав
Станислав

Така си е! Долу триенето на икони! На иконите само трябва да се кланяме!

До Илиян и Станислав!
До Илиян и Станислав!

Какво общо имат иконите на декстопа с събирането на данни от Windows 10?

Анонимен
Анонимен

Това е защото иконите се създават в папката Public, за да ги има на всички потребители. Ако искаш иконите да са на декстопа на един човек ги местиш от C:UsersPublicDesktop в папката на избрания потребител!

Станислав
Станислав

Да им се препълнят сървърите от персонална информация дано!

До Станислав
До Станислав

Хахаха… Ах, колко си злобен… Браво, бе!

Станислав
Станислав

😀

Не ми пука!
Не ми пука!

Хахаха… Изобщо не ми пука, какви данни събира Windows 10! От мен, няма какво да из вземат! Ползвам си го със здраве, и съм си доволен!

Анон
Анон

Предполагам цялото съдържание + уина са ти легални?
Да не се окаже в някой слънчев ден, че дължиш няколко хиляди на институциите и да се чудиш защо те вкарват зад решетките.

Иван
Иван

Вече всички данни са събрани !

Дими
Дими

Това важи само за франсетата,не за нас.Вижте хубаво началото на статията.

Страх от следене
Страх от следене

Абе много ви е страх от това следене бе! Все едно Майкрософт са терористи.

Тихомир
Тихомир

Неприятно е че Майкрософт събират данни, но са ми много смешни хора които ревът колко страшна била Windows 10, а същевременно всекидневно си публикуват и майчиното мляко във различни социални мрежи.

BlB
BlB

Проблема е че не МС трябва да решава какво хората ще споделят а самите хора…мляко ли или нещо подобно това си е на хората решение…Апропо който е гледал филма за Сноудън ще разбере…

Kuku
Kuku

Ами те и хората решавст дали да ползват уиндоус 10 или не по тази логика

bluewater
bluewater

Факт е че повечето не ползват тази логика. W10 е леснодостъпен а алтернативите изискват повечко парички или повечко четене. И според мен четенето е жертвата която болшинството не са склонни да направят.

BlB
BlB

…….Алтернативата Убунту Линукс (Ксубунту, Кубунту) е точно толкова лесна за инсталиране усвояване от средно статистическия потребител както е Уин. Има си софт магазин с достатъчен софт – офиси, фото/граф софт, кад-ове, браузъри… Друг е проблема че хората чули че това е ужасно трудно за ползване и мързела да инвестират няколко (до 8 макс) часа в усвояване..

А китайците?
А китайците?

Защо деликатно си мълчите, че Китай наложи ултиматум на МикроМеките – или премахват всякаква телеметрия и следене от Win 10, или малките жълти братя забраняват Win 10 за ползване в Китай. И Сатя Мангала веднага клекна и направиха китайски Win 10, който не праща нищо на авторите си. Въпросът е само един – сетили ли са се да заключат интерфейса му да е само на китайски и кога някой ще разработи инструмент, с който може да го смени на английски.

Комунизмът е лошо
Комунизмът е лошо

Намалиха телеметрията за Майкрософт, но дадоха вратички за китайското правителство. Китай е феодален болшевишки затвор.

А китайците?
А китайците?

Не „намалиха“ телеметрията, а СПРЯХА всякакво изпращане на данни. Щото не могат да си позволят да изгубят над един милиард клиенти. А ти явно си някое кухо пишлеменце с промито от чалга и соростутска пропаганда мозъче, което хабер си няма нито от социализъм, нито от комунизъм, нито от пазарна икономика.

Долу ФБ
Долу ФБ

Много сте ми странни всички, които ревете за събирането на данни от Windows, но 99% от вас висят във фейсбук и доброволно си предават данните на компанията, която доказано ги раздава на кого ли не…

почти позна ;)
почти позна ;)

Само дето от тези, които отказват да ползват Win 10, регистрация във фейса имат около 9.9%, а не 99% 😉

BlB
BlB

Фацебука е е ужасен но популярен и може да се каже без алтернатива. Искаш ли да поддържаш контакти (някакви) трябва да имаш профил. Друг е въпроса – който не го мързи пипа по настройките и ограничава до макс събираната инфо. и публикуваш ограничено. Ако се олеееш си е за твоя сметка…

Kuku
Kuku

Да ви се нафоткам аз у рекламите мършииииии