fbpx
13.8 C
София

Windows 10 започна да показва на цял екран съобщение за безплатното обновяване до Windows 11

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

В началото на месец февруари 2023 година в операционната система Windows 10 за голям брой потребители започна да се появява известие на цял екран за безплатен ъпгрейд до Windows 11. Новото съобщение не може да бъде изключено, а ако се появи, потребителите трябва да изпълнят малка задача, ако искат да останат в средата на Windows 10.

Предупрежденията започнаха да се появяват след инсталирането на последните актуализации на компютрите с ОС Windows 10 21H2 и 22H2.

Изскачащият прозорец с новото известие напомня на първото зареждане на Windows 11. В него се казва, че за съответното потребителско устройство е отключено предложението за „безплатен ъпдейт“ и че компютърът отговаря на условията за фонов ъпгрейд до Windows 11 или че потребителят може да продължи да използва Windows 10, но трябва да кликне правилно няколко пъти върху бутоните в диалоговия прозорец, за да избегне случайното съгласие за ъпдейт до Windows 11.

Основното поле за известия е доста трудно да се намери правилният отговор, за да може потребителят да остане в Windows 10. Това е бутонът Keep Windows 10.

 

Когато обаче кликнете върху този бутон, изскачащото известие няма да се затвори. Вместо това ще се отвори друга страница, озаглавена „Запознаване с Windows 11„, в която са описани някои функции, които ще се появят с обновяването до новата операционна система, включително ново меню „Старт“, табове във Windows Explorer, нови настройки, Micorosft 365 и др.

 

И ако сега потребителят кликне върху иконката за връщане назад, ще види нов програмен прозорец със заглавие „Microsoft препоръчва Windows 11 за вашия компютър„.

 

В този вече трети поред прозорец може да се избере опцията „отказ от обновяване“, само че в този случай се появява четвърти прозорец с окончателното потвърждение „Вие оставате с Windows 10„.

 

В тази страница отново се рекламират водещите функции на Windows 11, като например табовете в Explorer, като последен опит да се привлекат потребителите и да им се напомни, че винаги могат да получат Windows 11, като посетят страницата на Центъра за актуализиране на Windows.

Експерти от тази област уточниха, че новият интерфейс с изскачащи известия е изненадващо дълъг и излизането от него (няма един бутон за незабавно затваряне на известието) изисква до пет кликвания, което, забележете, потребителите на Windows 10 трябва да направят правилно, за да избегнат инсталирането на Windows 11.

 

Според данните на StatCounter 11,2% от потребителите на настолни компютри все още използват Windows 7, като делът им продължава да намалява, но не много бързо след излизането на Windows 10 и Windows 11. А делът на Windows 11 все още е 16,97% и не нараства много бързо. Делът на потребителите на Windows 10 в момента е 67,95%.

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини