12.1 C
София

Windows 10 започна по подразбиране да блокира потенциално нежеланите приложения (PUA)

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

От началото на месец август тази година вградената в операционната система Windows 10 антивирусна защита Windows Defender автоматично започва да блокира програмите, които оказват отрицателно влияние върху нейната работа – правят я нестабилна и я забавят. В списъка с блокираните приложения е включен и доста популярен сред потребителите софтуер, включително uTorrent и CCleaner.

Блокирането на потенциално нежеланите приложения (Potentially unwanted applications, PUA) започна от началото на този месец и се очаква до края на август тази своеобразна защита на Microsoft да бъде включена за всички потребители с Windows 10. Това стана известно в началото на тази седмица и всички започнаха да тестват и да пробват кои точно предложения се блокират. Оказа се, че Windows Defender блокира програмите за добив на криптовалута, софтуера за изтегляне на файлове от торент тракерите, различните помощни програми за изтегляне на драйвери, за изчистване на операционната система от излишни файлове, програмите за оптимизиране на Windows 10, както и генераторите на ключове за хакване на програми.

По принцип Windows Defender и преди можеше да блокира изброените типове програми, но само след включването на съответната опция в настройките. От началото на месец август тази година Microsoft включва това блокиране по подразбиране за всички потребители.

За щастие това интересно нововъведение може да се изключва, а програмите, които Windows Defender счита за потенциално нежелателни, могат да бъдат добавени в изключенията.

Абонирай се
Извести ме за
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Sony WF-1000XM4 – най-добре звучащите шумопотискащи безжични слушалки

Новите шумопотискащи слушалки от висок клас на Sony бележат голям напредък спрямо предишното поколение на марката, но и спрямо конкуренцията. Това са Sony WF-1000XM4....

Подобни новини