Qualcomm и Microsoft обявиха плановете си за създаването на ОС Windows 10 за ARM компютри още в края на 2016 година. Но едва сега потребителите могат се запознаят с тези устройства.

Един от големите недостатъци на този проект е невъзможността за стартиране на 64-битов софтуер. Но ето че софтуерният гигант възнамерява съвсем скоро да направи нещо.

По време на BUILD 2018 през месец май, Microsoft ще представи софтуерен пакет с възможност за създаване и компилиране на приложения за ARM64 среда.

Да си припомним, че UWP приложенията са три варианта: ARM, x64 и x86. Доскоро единствените ARM устройства с Windows бяха единствено смартфоните с 32-битовата версия на операционната система и всички ARM приложения за Windows са 32-битови.

Windows 10 за ARM процесори е 64-битова операционна система, но използва 32-битови приложения, поради баналната липса на алтернативи. Ако приложението не поддържа ARM, автоматично се изтегля х86 пакет, който работи чрез емулация. ARM компютрите не поддържат х64.

Поддръжката на ARM64 значително ще подобри нещата. Приложенията ще станат по-бързи и по-надеждни. Но това няма да реши основния проблем – липсата на х64 за Win32 приложения. Засега няма информация, кога ще се появят ARM чипове, които могат да емулират х64.

Да си припомним, че първите тестове на „Always Connected PC“ показаха, че тяхната производителност е твърде ниска, поради използването на емулация.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари