Windows 10 изпреварва пазарния дял на Windows 7, но macOS e в сериозен подем

8
1586

През септември Windows 10 постигна сериозни печалби, макар и напредъкът да не е чак толкова голям, колкото предишния месец, а Windows 7 падна доста тежко – докато macOS на Apple като цяло има най-голям подем, за сметката на Windows.

Това е обобщеното заключение от най-новите данни за анализ на пазара на десктоп операционни системи, проведен от Net Applications, като статистиката показва, че Windows 10 е успял да достигне 52.38% от пазарния дял през септември, като бележи увеличение с 1.39%. Както споменахме, това не е толкова впечатляващо, колкото ръста с 2.13%, на който станахме свидетели през август.

И въпреки, че Windows 10 не се справя чак толкова добре, колкото Microsoft биха искали, статистиката показва, че Windows 7 има спад в пазарния дял със сериозните 2,2 % само за изминалия месец.

Това е много съществен спад, в с сравнение със падът от 1.49 % през месец август, като понастоящем Windows 7 остава с пазарен дял от 28.17 % сред десктоп компютрите. Windows 8.1 също бележи спад с 0.72 % през септември, като общо дялът ѝ е намалял с 3.48 %.

Ударът на Mac

Изглежда Windows 10 не завзема достатъчно бързо пазарен дял, колкото от Microsoft очакват. Изглежда, по-скоро тенденцията е, че част от потребителите изоставят по-старите версии на Windows и преминават към Windows 10, а друга, по-голяма част, се насочва към платформата macOS на Apple.

Последната версия на macOS (10.14) достигна 7.15 % пазарен дял през изминалия месец, което е значително увеличение спрямо 5.95% към предишния отчетен период. В началото на годината, през месец февруари, дялът ан macOS 10,14 е бил 4.85 %.

Като се вземат общо всички версии на macOS, общият дял на операционната система на Apple възлиза на 11,55 %, което е силно увеличение спрямо 9,68 % през предходния месец. В началото на годината, анализатори правеха прогнози, че тя ще успее да достигне пазарен дял от 10.6%, но както виждаме всъщност целта дори е преизпълнена. И наистина, през 2019 г. macOS е в най-големия си подем след този през 2016 г.

В общата картина, разбира се, не е изненадващо да видим спад на потребителите на Windows 7, като се има предвид, че тази застаряла операционна система е към края на живота си. Microsoft ще я поддържа само още няколко месеца – до края на януари 2020 г.

Въпреки това, тласъкът към macOS е нещо, което определено привлича вниманието. Все пак, трябва да отбележим, че статистиката и данните идват от един, единствен източник, като са възможни известни грешки или неточности. Но все пак, ако и през следващия месец видим подобен ръст на потребителите на Mac, то определено ще можем да направим извода, че потребителите са преоткрили компютрите на Mac и има тенденция към миграция към екосистемата на Apple.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
6 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
kolon
kolon

mac-os, която е … unix-based, т. е. малко нещо като … linux.

Маев
Маев

Братовчеди са :Д

Калин
Калин

Обикновенният потребител не ползва Мак, „понеже е като Линукс“. А понеже e съвсем различнен от Линукс в начина си на ползване 😀
Линуксче откъде да разбере 😀

kolon
kolon

ха-ха … добър опит! и като как по-точно се ‘ползва съвсем различно’ от linux?

zmei
zmei

@калин влиза по съвсем различен начин да гледа порно от mac сравнено с linux

ogo
ogo

По-скоро форк на BSD с една графична шитня отгоре. Цъкалка за дизайнери и но-брейнъри. 🙂

тъй-тъй
тъй-тъй

Цeнзypa – вeчe и в Kaлдaтa. Дoбpe дoшлa, цeнзypa, чao cвoбoдa нa cлoвoтo и нeзaвиcимa жypнaлиcтиĸa. Πo-лoшa oт цeнзypaтa e caмo aвтoцeнзypaтa, a бългapcĸитe мeдии ca cпeциaлиcти в oблacттa. Kaĸтo ĸaзвa Tepи Πpaтчeт – нaй-лoшo e ĸoгaтo вepигитe ca в глaвaтa.

Капитализъм
Капитализъм

Интернет страницата е частна собственост на частна компания и тя има правото да стопанисва своята собственост както намери за добре, така както ти имаш право да управляваш своя собствен дом и офис, както намериш за добре и не би позволил на всеки да нахлуе в него и да прави каквото си иска.