Използването на ОС Windows 10 в корпоративния сегмент едва сега превиши използването на Windows XP.

През месец март, ОС Windows XP, издадена през 2001 година, е работила на 14% от лаптопите и десктоп персоналните компютри в предприятията от целия свят, докато Windows 10 е имала 9%. Сега аналитичната компания Spiceworks съобщи, че делът на Windows 10 се е покачил до 13%, а на XP е спаднал на 11%.

Лидер остава ОС Windows 7, която се използва в 68% от корпоративните потребители. Процентът на Windows 8 е 5%, а на macOS едва 2%. В края на юли Windows 10 е била инсталирана поне на един компютър в 60% от предприятията по целия свят. Този резултат е по-добър, отколкото бе навремето резултатът на XP, Windows 8 и Windows Vista. Предприятията пробват новата система преди нейното масово внедряване.

Spiceworks взема данни от компаниите използващи нейния софтуер. Старшият аналитик Питър Цаи е уверен, че след скорошните масирани рансъмуер атаки предприятията ще бъдат принудени да побързат с прехода от незащитени операционни системи към по-защитени.

Според статистиките, Windows 10 се инсталира най-често в предприятия с персонал 100-500 души. По-малките нямат достатъчно средства, а на големите е необходимо повече време поради големия брой компютри и осигуряване на съвместимост с досега използвания софтуер.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
18 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари