Windows 10 има вградена „Clipboard History“ функционалност

1
1274

Концепцията control+c/control+v за копиране на данни съществува от зората на компютрите. Повечето от потребители я познават в най-опростената ѝ форма, за да прехвърлят данни поединично от един документ в друг. Някои хора обаче не искат да губят данните, които са избрали, след като са маркирали нови, и те масово използват клипборд мениджъри с история на копираните данни. Тази функционалност обаче я има в Windows 10 по подразбиране.

Clipboard History всъщност съществува от доста време. Тя дебютира заедно с „облачния клипборд“ от Windows 10 2018 Fall Creators Update. Функцията се активира чрез комбинацията Win+V клавиши на клавиатурата. От историята можете да извадите по-стар текст, както и изображения и екранни снимки. По принцип Clipboard History е деактивирана, поради простата причина, че за нейната работа е нужна допълнителна RAM памет. След натискане на клавишите трябва да ви излезе прозорче в долния десен ъгъл на екрана (като обикновено известие), за да я активирате. Няма промяна в работата на Ctrl+V. Функцията може да се включи и изключи от настройките, раздел System.

Когато сте в текстов редактор, след натискане на Win+V историята ще ви излезе непосредствено до курсора. Оттам може да изберете коя част информация искате да вмъкнете, да изчистите цялата история или да маркирате важна информация, която да не се премахва. Препоръчва се редовно изтриване на Clipboard History, тъй като тя бързо се пълни и заема допълнителен ресурс от вашия компютър. Историята се запазва и след рестартиране, което също трябва да имате предвид. Освен това, когато тази функция е включена, не е препоръчително да копирате лична информация – пароли и данни от банкови сметки. Нивото на сигурност е по-ниско и тези данни остават записани в компютъра ви и са потенциално изложени на уменията на най-различни хакери (или любопитни зрители на вашия YouTube стрийм).

Както ви споменахме, функцията се съпровожда и от „облачен клипборд“, който ви позволява да споделяте историята си със свързаните към компютъра ви мобилни устройства. В този случай обаче данните ви се пазят на сървърите на Microsoft, което не е много за предпочитане от гледна точка на сигурността.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари