Microsoft представи нов уеб-сайт, с помощта на който всеки потребител може да разгледа данните, събрани от операционната система.

Новият панел може да бъде посетен на адрес account.microsoft.com/privacy и се нарича „Вашата поверителност“. С негова помощ е възможно да се изчистят следите, оставени от потребителя. Предлагат се преглед и изчистване на хронологията на браузъра, хронологията на търсенето, активността на местоположението (тук по подразбиране се вижда къде сте се намирали през последните две седмици), данните от Cortana, данните в Microsoft Health. Има и други интересни настройки – предпочитания за реклами, Skype, Office, приложения и услуги, които имат достъп до вашите данни и т.н.

Този уеб-сайт е особено полезен, понеже много потребители не знаят какви данни събира Microsoft, а те са наистина много. Софтуерният гигант обеща, че в новия уеб-панел ще бъдат добавени нови функции и сортиране на данните по няколко критерия.

Много потребители на ОС Windows гледат с подозрение на така нареченото следене и функциите на телеметрията, понеже се събират много данни, консумират се ресурси, а видима полза няма. Но с новите настройки на настройки за поверителност ОС Windows 10 ще стане по-разбираема, а потребителят ще може да избира, кои точно данни да сподели с Microsoft и кои не желае да споделя.

Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари