Windows 10 не се справя с флагманския процесор на AMD

14
4229

Процесорът AMD Threadripper 3990X вече постави няколко световни рекорда в бенчмарковете и демонстрира внушителна производителност, която заинтригува както професионалистите, така и ентусиастите. Но след анонса на новия мощен чип потребителите се сблъскаха с твърде неприятна изненада – популярната десктоп операционната система Windows 10 не може да осигури пълноценната работа на мощния многоядрен процесор.

Оказа се, че 64-ядреният чип е превишил лимита на поддържаните процесорни нишки, заложен в операционната система на Microsoft. Вероятно специалистите на софтуерния гигант не са и предполагали, че подобни процесори ще започнат масово да се предлагат на пазара при това за поносими цени. На теория компютърът може да използва всичките 64 ядра/128 нишки, само че отделните програми няма как да използват всички тези ядра и нишки на новия CPU.

Стана ясно, че операционната система прехвърля изпълняваното в момента приложение към клъстъра с най-малко натоварване и може да отдели за неговата работа най-много 64 нишки. Има някои методи за заобикалянето на това положение, но те водят до още по-голям спад в производителността, отколкото непълноценното използване на AMD Threadripper 3990X. Засега единственият начин за пълноценно използване на флагманския процесор е преминаването към Windows 10 Pro за работни станции или към Windows 10 Enterprise, които обаче не са евтини. Очаква се обновяване на Microsoft, което да реши проблема.

14
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
6 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
saentist
saentist

Windows 10 Pro for Workstations е за целта 😉

Win
Win

Слаба статия. Процесорът е с 64 ядра и 128 нишки, а не 128/256. Windows 10 Pro и Enterprise също са Windows 10, което опровергава твърдението в заглавието.

NAS
NAS

Чудя се кой ли ентусиаст би си купил подобен процесор който на всичкото отгоре струва над 9000 лв в БГ, и който едва ли би могъл да го натовари с нещо много сериозно освен може би 3D рендиране.

МъдиУотърс
МъдиУотърс

Ето че знаеш, кой може и ще си купи. Догодина, не малко хора за рендиране ще имат такъв процесор (видео /3д), не са малко в бг тези които се занимават професионално, особенно в близите 1-2 год. Все повече и повече ще се купуват такова ниво процесори. Аз самият с първите си 10 000лв. не си купих кола, а щайга за рендиране на 3д сиренйе. Гладен останах, ама ела да видиш ко хубау сиренйе имам на десктопа xd. 12 000лв за кола да караш или за свръх щайга ти се дават повече? Дори и само за игра на игри, по добре… Виж още »

pedro
pedro

Чудя се, кой ще даде 9000 лв за процесор и няма да даде 200 лв. за ОС, която го поддържа

име
име

За Windows разбрахме, а как стоят нещата при останалите операционни системи?

да ви е гадно
да ви е гадно

на линуск процесора няма да работи.

Debilian
Debilian

Глупак

България в ЕС и НАТО 🇪🇺🇧🇬
България в ЕС и НАТО 🇪🇺🇧🇬

Бъркаш се, засегнати са Home и Pro версията, не са засегнати Pro for Workstations и Enterprise. Много професионалнисти ползват Pro версията, която не поддържа правилно този процесор.

По емоционалното ти говорене, липсата на вглеждане и други, смятам, че би бил лош служител. Ако имаше професионализъм в теб /т.е. да имаш някакво ниво/, нямаше да допуснеш да даваш така лесно оценка преди да си прочел нещата по-детайлно.

Срещу дезинформацията
Срещу дезинформацията

Epyc е процесор за workstations и enterprise версиите, както и за сървърните версии.

Другите процесори се водят за домашна и професионална употреба.

От Майкрософт просто не са очаквали нещо между двете да бъде пуснато. Сега ще го коригират, не знам в кое е проблема.

anonymous
anonymous

никой не си купува treadripper за домашно ползване, така че спокойно може да се гледа на тези процесори със съвсем друго око и предназначение…

Срещу дезинформацията
Срещу дезинформацията

Кой си ти да казваш „никой“? Това е просюмърски процесор. Има много просюмъри в момента, например фрийленсъри и влогъри, които биха ползвали подобно нещо. Ако ти пести часове всеки месец, значи има смисъл да инвестираш в подобно нещо.

pedro
pedro

Десподов пак ръсил инсинуации. Windows 10 Home, е софтуерно лимитиран защото е предназначен за домашни компютри, а не за най-мощните процесори на планетата. Очевидно в Windows 10 Pro, който имат 99.9% от потребителите на мощни системи, това е никакъв проблем. Останалите, като са дали пет хиляди долара за този екзотичен процесор, могат да отделят няколко стотин за Win10WS.

Ангел
Ангел

Не виждам драма в това да се поддържа процесор, предназначен за професионалисти от серията Про на обсъжданата ОС.
Пък било то и ентусиаст, едва ли някой би дал няколко хиляди лева за процесор и да не може да даде 100тина за по-високата версия на операционната система.