Windows 10 определя популярния софтуер CCleaner като „нежелано приложение“

21
3312

Windows 10 е отправил предупреждения към потребители по отношение инсталацията на популярния софтуер CCleaner. Вграденият Windows Defender вече определя безплатната версия на програмата като потенциално нежелано приложение (PUA), предават от BleepingComputer.

Microsoft отбелязва, че това засяга само безплатната версия, но компанията е категорична, че определението не е грешка и е в интерес на потребителите на Windows. В изявление се пояснява, че етикетът е поставен, защото CCleaner може да инсталира друг софтуер, който не е разработен от същата компания.

„Нашата защита срещу потенциално нежелани приложения цели да предпази потребителката производителност. Ние засичаме, когато даден софутер предложи инсталирането на друг софтуер, който не е разработен от същата компания или не е нужен за работата на основния продукт, без значение кое е третото лице.“, казват от Microsoft.

Това може да доведе до неочаквани действия от страна на софтуера, които да се отразят негативно на потребителското преживяване

Да, факт е, че CCleaner е легитимна програма, която е много популярна, но има резон и в това, което се случва. В тестовете става ясно, че софтуерът е пакетиран с Google Chrome, Google Toolbar, Avast Free Antivirus и AVG Antivirus Free.

Предлага се опция за отхвърляне на допълнителната инсталация, но някои потребители все още могат неволно да инсталират прикачените софтуери

От CCleaner обявиха, че ще влязат в комуникация с Microsoft, за да разберат какво се случва. Имат предположение какви са проблемите и според компанията те вече са отстранени.

5 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
21 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари