Windows 10 продължава да събира и изпраща информация за потребителите, дори и при изключени настройки

33
2521

Потребител на Reddit разкри, че операционната система Windows 10 продължава да събира и натрупва историята на активността на потребителите и я изпраща в сървърите на Microsoft. Това се осъществява дори и след ръчното деактивиране на тази възможност в настройките. Потребителят е открил, че дори и при изключени настройки за управление на поверителността, Windows 10 заедно с телеметричните данни изпраща и списък с отваряните файлове и посетените уебсайтове.

В Privacy Dashboard на операционната система потребителите могат да деактивират или активират така наречената „История на активността„. Когато тази функция е активирана, Microsoft следи какво правят потребителите на своите компютърни устройства. Това включва следене на кои приложения и услуги се използват, кои файлове се отварят и кои уебсайтове се преглеждат. Компанията използва тази информация, за да може потребителят да продължи работата си от мястото, откъдето я е прекъснал.

Но вместо данните да се запишат локално някъде в дисковете на компютъра, те се изпращат на Microsoft. Според софтуерния гигант, „Microsoft използва данните от историята на активността, за да натрупа персонален опит относно продължителността на използване на различните дейности и по този начин да представи най-подходящите приложения и услуги, съобразени с историята на активността„.

Потребителите, които не желаят това следене и си мислят, че с деактивирането на Историята на активността всичко това ще спре, много грешат. Тези данни продължават да се изпращат до сървърите на Microsoft.

Потребителите могат да проверят данните, събрани от Microsoft в Оnline Privacy Dashboard.

За да спрете записа на активността на локално ниво във вашето компютърно устройство кликнете върху Start и в настройките изберете Settings > Privacy > Activity history. В този програмен прозорец махнете отметката от Store my activity history on this device. Чрез деактивирането на тази настройка, някои приложения и функции спират да работят, като например календара и функцията на Кортана „Да продължим“. Историята на сърфиране си остава в Microsoft Edge.

За да се спре изпращането на данни за Историята на активността, махнете отметката и от Send my activity history to Microsoft. Деактивирането на тази настройка води до други усложнения. Вече не се виждат всичките 30 дни в хронологията, спират работа и някои други функции.

В същия програмен прозорец е възможно да се изчисти цялата история на активността. Тази информация не може да се възстанови.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

33 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари