Windows 10 19H1 ще резервира над 7 GB дисково пространство за обновяванията

27
2467

След около два месеца Microsoft ще представи новата версия на Windows 10, известна и като 10 19H1. В нея са добавени редица нови възможности – има промени в начина на обновяването и в начина да взаимодействие с дисковете на компютърната система.

Известно е, че ако мястото на основния диск е твърде малко, опитът за инсталиране на обновяване приключва с епична грешка. Windows 10 19H1 елиминира подобни сценарии чрез запазване на дисково пространство, специално предназначено за обновяванията. Информацията е на Microsoft, който я съобщи в своя официален блог.

Новата функцията за резервиране на дисково пространство Storage Sense се въвежда за устройствата с чиста инсталация на Windows 10 1903. Не се налагат никакви допълнителни настройки, всичко е автоматизирано, а новата функция работи във фонов режим. В компютрите, обновени от версия 1803, подобно хранилище няма да се създава.

В ежедневната работа, ОС Windows ще поставя временните файлове на системните процеси и приложения именно в това хранилище. По този начин дисковото пространство се взема предварително и при пристигане на обновяване, потребителят не е необходимо да се безпокои, че няма достатъчно място на своя системен диск. По този начин операционната система ще работи по-стабилно. Функцията Storage Sense самостоятелно ще премахва всички ненужни временни файлове, а при необходимост ще увеличава размера на хранилището.

Когато излезе обновяване, Windows 10 ще поставя необходимите файлове именно в това хранилище. Няма да се налага ръчното почистване на компютъра, за да се инсталира поредното обновяване.

По подразбиране, Windows ще запазва около 7 GB дисково пространство. Конкретният размер ще варира и ще зависи от начина на използване на операционната система, какви компоненти и езици са инсталирани и т.н. Размерът на хранилището може да се наблюдава, но не и да се променя. Това става от раздела на Storage Sense в настройките на Windows 10. Премахването му е невъзможно, но неговото намаляване до първоначалните 7 GB може да стане чрез премахването на допълнителните езикови пакети и някои опционални компоненти.

За по-скъпите компютри с флаш дискове с голям капацитет тази промяна може да е от полза, но притежателите на устройства с 32, 64 или 128 GB флаш-диск, работещ като системен, определено ще пострадат от тази промяна, понеже и без това малкото малкото им дисково пространство осезателно ще намалее. Може да се каже, че няма никакви радикални промени с въвеждането на Storage Sense, понеже когато се налага, операционната система и така си взима немалко дисково пространство от диск С. Но сега този процес ще стане по-стабилен, понеже необходимото място е предварително резервирано.

Тестерите могат да пробват новата функционалност още сега.

27
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
10 Коментари
17 Отговори на коментарите
18 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
20 Автори на коментарите
Кьорав конКалинКрокобат'начотъй-тъй Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
favr мой герой
favr мой герой

Това е АТАКА срещу обшеството, прогнилите хамерикански компании завземат не само физическа територия, но и комопютърна територия. Още 7 ГБ са окупирани от американска компания, гигабайт по гигабайт до момента, в който окупират напълно нашите дискови пространства. Това е ВОЙНА!!!111!11111

Тази война на САЩАСТАНИСТИТЕ се води срещу бедните хора, т.е. срещу Източна Европа, т.е. срещу славяните, защото ние винаги имаме по-стар комоютърен хардуер.

Извод: САЩ водят война срещу славяните и ни окупират дори чрез своите ОС.

Извод 2: САМО ЛИНУКС ЩЕ РЕШИ ПРОБЛЕМА!1111

Братя, на клавиатури, грабвайте мишките!!!

Палуестиниец
Палуестиниец

По жалко хленчене не бях чел…
Има си специализирани медицински центрове….
Обърни се към тях !

кламе
кламе

сащниците водят хибридна война срещу човечеството!!

favr мой герой
favr мой герой

А, така, Долу САЩ, искаме си ГЕГАБАЙТИТЕ!

favr мой герой
favr мой герой

!!!11!1

Kabelat
Kabelat

Това отдавна трябваше да стане, както е и при телефоните.

Zenon
Zenon

Баси, никой не си пие хапчетата…..

Анти-трол
Анти-трол

И много други не схващат иронията 🙂 Но тя е за по-висше пилотиране. IQ levels of BG are low.

Коментар
Коментар

„Няма да се налага ръчното почистване на компютъра, за да се инсталира поредното обновяване“ Вместо да си почиства сам ш*тните – заделя място. хахаха това ми напомни за 7-цата, която беше стигнала некви епични гигабайти -по спомен над 50 (може и повече да е било) при наличие на свободно място на диска..

dedal
dedal

Какво толкова има в тоя win за да иска 30-70 G ???
Моя системен с linux е 10 G и за 7 години никога не е пълнен.

Юли
Юли

За тези 7 години колко пъти бяха инсталирани нови версии на Adobe Creative Suite/Cloud? Или някоя CAD система, …

Кьорав кон
Кьорав кон

И за какво му е „Adobe Creative Suite/Cloud/CAD“? Това, че Вие използвате въпросният софтуер, не означава, че и останалата част от човечество го ползва! Линукс, въпреки, че е не съвместим с някой от софтуера за уиндоус, е доста по-стабилна ОС. За средностатистическия потребител предоставя около 90% отвъзможностите, които има и уиндоус. Въпрос на време е тези проценти да намалеят и на линукс да можеш да правиш всичко, което правиш и на уиндоус…

Анти-трол
Анти-трол

Това го чувам от години за Линукс и все чувам за хора, които пробват и се връщат, защото за тонове неща им трябва да четат команди от форуми, в които надменни хора ги осмиват. Ами стойте си на 0,3% десктоп, нормалено е света да е Win и Мак.

Кьорав кон
Кьорав кон

А пробвал ли си го изобщо? В момента съм с уиндоус 7,но съм ползвал и федора. Пробвах го понеже откакто добавиха графична среда ми изглеждаше вече лесен за употреба. Аз съм обикновен домашен потребител, не се интересувам от команди, интересувам се системата ми да работи стабилно. Та сравнено с 2002-ра година, когато линукс беше само команди, сега всеки човек със средна компютърна грамотност може да го ползва. От друга страна уиндоус 10 според мен е по-зле от 7 и ако трябва да избирам между 10 и линукс, ще избера линукс въпреки текущите ограничения!

Анти-говняр
Анти-говняр

Пробвам го от 2001-ВА и просто минах на Мак. Да си на Windows 7 е вече риск за сигурността.

Кьорав кон
Кьорав кон

Това го знам, но нямам алтернатива. С 10 имах куп проблеми и не искам дори да чуя за него, федората не ми го разпознава тв-то, когато го свържа през HDMI и единственото, което ми задоволява текущите нужди е 7, макар и с риск за сигурността.

Калин
Калин

„За средностатистическия потребител…“ – на средностатистическия потребител последното нещо, което му трябва е Линукс 😀

Кьорав кон
Кьорав кон

А какво му трябва според теб Калине? Непрестанни ъпдейти, като всеки следващ оправя бъгове от предишния и отваря нови проблеми? Колко пъти през изминалата година бяхме свидетели на подобни явления с 10? Освен тов казах, че съм със 7, но спокойно мога да си стоя и с линукс, въпреки няколкото ограничения! Това може би важи и за останалите… Може би.

тъй-тъй
тъй-тъй

Хищно обсебване. Това правят Майкрософт и другите корпорации. Ние пък, ползваме хубав, чист, добре вървящ пиратски уин. Пиратите, едни ентусиасти в гаражчета и стаички пускат много по-качествен продукт от големите корпорации с милиардните активи.

Иванушка
Иванушка

Чист? Моля?

манол
манол

Достатъчно е да вървят обновяванията,пък колко е чист…
И ако позволите един „идиотски“ въпрос:как да проверя с кой билд на уиндоус10 съм? По спомен е 1703….(април 2018).

тъй-тъй
тъй-тъй

@Иванушка Чист уин – това е уин без никакви инсталирани програми. Няма плеъри, няма текстови програми, няма кодеци, няма шрифтове, няма драйвери. Нищо няма. Когато такъв уин е инсталиран, не тръгва нищо. Човек започва да си инсталира всичко сам, едно по едно. Голямото предимство: Човек знае всяка програмка, която му е на компютъра за какво е и какво прави. Така много бързо се намират нещата, дето не трябва да са там. ПП. И с чистия андроид е така. Неслучайно хората рискуват да си прецакат гаранцията и телефона, като го руутнат, за да получат чист андроид. ППП. Ъпдейтите на уин спрени.… Виж още »

Кроко
Кроко

Я па тоа 🤣

Маргинал
Маргинал

А-ТАКА, в3рно е!!!!111

БАЛГАРЕЯ Срещу корпорациите!

the professor
the professor

аз правят партишъните през diskpart и после правя инсталация и няма как лайняндоус 10 да си задели място нито за безсмислено recovery, нито за ъпдейти… отделно че последната читава версия е 1709… след това боклуците и шпионирането стават много… както и глупостта лайняндоус да отваря последно ползваните програми наново – не стига че едвам зарежда без да отваря приложения, а камоли и тях да зарежда…
проблемът не е в 7-те гб, проблемът е в лошите сектори, които ще сере десятката докато чегърта по диска…

Десидент
Десидент

Съвременните компютри от среден клас нагоре изобщо не се тварят от изискванията на ОС. Аз лично нямам нужда от ъпдейтите й. И какво като заделя 7 гЕгабайта пространство? Съвременен хард има достатъчно място, SSD също

бат'начо
бат'начо

Колко от Уйндоус потребителите ползват 10, и колко от тях версия Windows 10 19H1, та да имат ефективно мнение/виждане по тая новина? Доколкото аз схващам – требе да са в програмата за тестери. И ако е сполучлив или повече от сполучлив резултата, ще се приложи по-нататък (вероятно коментиращите знаят и от кога).