Оказа се, че голямото есенно обновяване Windows 10 Fall Creators Update е добавило защита от рансъмуер, нещо което Microsoft не афишира по време на презентацията.

Софтуерният гигант описа новите опции по безопасност в своя официален блог. Главната от новите опции е контролираният достъп до папките. След включването на функцията, операционната система в реално време започва да следи за подобни файлове и ако открие заплаха, например при неоторизиран опит за презапис на файл или инсталирането на нова програма, забранява достъпа до папките за външния код.

Важно е, че по подразбиране, опцията за борба с рансъмуера е включена само за потребителските папки с документи, изображения и музика. Но потребителят може ръчно да добави произволни папки за сканиране. Microsoft заяви:

“Тази и другите технологии по информационна безопасност от Fall Creators Update в реално време ще защитават вашия компютър от неоторизирани приложения, включително от рансъмуерите, като например Cerber, Locky, Spora, WannaCry и Petya. Най-общо казано, Windows Defender ще сложи вашите данни в сейф, ключът от който ще бъде само във вас”.

TechRadar съобщи, че независими експерти вече за започнали тестовете на новата функционалност, при които защитата на Windows 10 се справя удивително добре.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

21 коментара за "Windows 10 Fall Creators Update добавя защита от рансъмуер"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   най-нови | най-стари | най-висока оценка