Оказа се, че голямото есенно обновяване Windows 10 Fall Creators Update е добавило защита от рансъмуер, нещо което Microsoft не афишира по време на презентацията.

Софтуерният гигант описа новите опции по безопасност в своя официален блог. Главната от новите опции е контролираният достъп до папките. След включването на функцията, операционната система в реално време започва да следи за подобни файлове и ако открие заплаха, например при неоторизиран опит за презапис на файл или инсталирането на нова програма, забранява достъпа до папките за външния код.

Важно е, че по подразбиране, опцията за борба с рансъмуера е включена само за потребителските папки с документи, изображения и музика. Но потребителят може ръчно да добави произволни папки за сканиране. Microsoft заяви:

„Тази и другите технологии по информационна безопасност от Fall Creators Update в реално време ще защитават вашия компютър от неоторизирани приложения, включително от рансъмуерите, като например Cerber, Locky, Spora, WannaCry и Petya. Най-общо казано, Windows Defender ще сложи вашите данни в сейф, ключът от който ще бъде само във вас“.

TechRadar съобщи, че независими експерти вече за започнали тестовете на новата функционалност, при които защитата на Windows 10 се справя удивително добре.

20
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
15 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
10 Автори на коментарите
Windows 10до AxOxАхОхRENS1OДо nema Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Николай
Николай

Браво.

nema
nema

Пълни глупости. Понеже хората са недоволни заради бъговете и проблемите от новия ъпдейт, сега си измислят, че имало някакви „защити“. Самите ъпдейти в Windows са вируси, няма как вирус да те пази от вирус.

Windows 10
Windows 10

Какви „бъгове“ и какви „вируси“ те гонят? Ъпдейтите са подобрение, надграждане и т.н. в една ОС – не „вирус / вируси“!

BONI
BONI

Каквото и да правят си остава едно голямо л*но.

Windows 10
Windows 10

Простак!

лайнукс
лайнукс

Ползвай Лайнукс, бедняк.

BONI
BONI

То няма нужда да ми казваш какъв си 😉 По-добре се зарови в мишата дупка и не излизай, кондъо! 😉

До BONI
До BONI

До колкото знам, следващият голям ъпдейт на Windows 10, трябва да излезе през Април 2018 година (има време). Ако смяташ, че можеш го до направиш много по добре от Майкрософт, за да не бъде „Каквото и да правят си остава едно голямо л*но.“ – заповядай в Майкрософт да асистираш, г-н Нел*но!

nema
nema

За какво му е на човека да асистира на микромек, той ползва друга операционна система.

До nema
До nema

Като ползва друга ОС тогава от къде знае, че е „екскремент“?

Oceanic815
Oceanic815

„Сега остава да разберем как да я изключим.“

Не се хаби, към настоящия момент е изключена по подразбиране.
Също – за да работи трябва Windows Defender real-time protection-а да е включен и опцията Controlled Folder Access не работи с други антивирусни за момента. 🙂

RENS1O
RENS1O

Windows 7 до 2020, след което Linux, ако няма някаква радикална промяна на пазара за операционни системи.

Windows 10
Windows 10

Windows 7 е вече морално остарял за използване Windows! Един голям магнит е за вируси, като WannaCry и Petya! Лека му пръст (13.01.2015)!

RENS1O
RENS1O

Магнитът е потребителят. Радвам се, че призна какъв си ти, но това не важи за всички. 😉

Windows 10
Windows 10

Не обновените системи, като Windows 7 са най-уязвимите и най-податливи на вируси и хакерски атаки!

АхОх
АхОх

Мислиш ли че ако посещаваш уеб страници като Калдата и други легитимни места ще хванеш вирус? Независимо от ОС? Аз мисля, че не операционната система е виновна толкова много , а хората дето ходат там дето не им е работа–- все едно да отидеш в Африка без да си имунизиран пък после да плачеш че си хванал това или онова. В добавка не съм виждал компютър (който не е сървър) да е заразен ако няма потребител… Аз имам ХР, 7, 10 и на нито един от тези компютри нямам вирус … от много години– значи не е ОС толкова важна,… Виж още »

АхОх
АхОх

Добавка: не ти трабва антивирусна ако си инсталираш програмката Sandboxie която ти затваря интернет програмките във виртуална среда – нищо няма да ти се случи дори и рансъмуеър да тe сполети , тe си имат видео за това как стартират такива вируси и нищо не ти се случва-

За съжаление е станала само платена но си заслужава парите или може да си намериш алтернатива която е базплатна.

до AxOx
до AxOx

Един хубав конментар да прочета. Евала за изказването. 🙂

Windows 10
Windows 10

Само да вметна, заради вас двамата: Няма абсолютно никакво значение, дали си бил доволен от старата си ОС (версия) или не – Windows XP или Windows 7; дали си имал на тях вируси и бъгове или си нямал. Важното е да гледаш, напред! А напред е Windows 10 – не Windows XP или Windows 7, защото те са вече назад! В статията ясно пише „Windows 10 Fall Creators Update добавя защита от рансъмуер“; а за старите Windows XP, Vista, 7, 8 и 8.1 нищо не пише – и не е важно! (то е ясно, че няма да им добавят!) Така… Виж още »

Windows 10
Windows 10

И дето @АхОх е написал: „все едно да отидеш в Африка без да си имунизиран пък после да плачеш че си хванал това или онова.“ Нали, именно поради това Майкрософт пуснаха своят нов ъпдейт на Windows 10 наречен Fall Creators Update с защита от рансъмуер! Че като ходиш в Африка (както казваш ти) да си имунизиран – не обратното! Ти мислиш ли изобщо с главата и с мозъка си преди да даваш пример? Windows XP и Windows 7 имат ли я изобщо тази защита? – НЕ!