Стартирана през май 2017, версията Windows 10 S създаде собствена ниша в света на компютърните технологии, благодарение на олекотените си размер и консумация на ресурси, въпреки многото критики, които отнесе в началото. Всъщност тази олекотена версия на операционната система Windows 10 е от съществено значение за достъпа до най-новата версия на Windows на над 825 милиона устройства, което е колосална цифра и стотици пъти над първоначално очакваният брой инсталации от върлите критици на този продукт на Microsoft.

Windows 10 S Mode е особено популярна в сектора на образованието и има смисъл за тази целева група потребители. Режим S на Windows 10 осигурява много по-добра сигурност от която и да е друга версия на Windows 10. Той позволява на компютри с по-ниски параметри да работят с най-актуалната ОС и софтуер и да бъдат достатъчно бързи. И все още тази разновидност от Windows 10 получава нови актуализации, които я надграждат и носят нови преимущества. Последната такава е актуализацията на Windows 10 от май 2019, когато Windows 10 S получи смарт функции и „Лек режим“, полезни инструменти за оптимизация на мястото за съхранение и възможност за играене на игрите за Xbox One.

Версията Windows 10 се оказа толкова успешна, че се предполага, че Microsoft работи под версия Windows Lite, която ще увеличи още повече лекотата на операционната система и ще се конкурира пряко с Chrome OS. На втори октомври тази година, Microsoft планира интересно мистериозно събитие, и има шанс на него да представи Windows Lite, макар че е малко вероятно.

И все пак трябва да кажем, че Windows 10 S не е за всички. За да разберете дали е подходящата за вас операционна система, нека разнищим какво точно представлява тази олекотена версия на Windows и да видим основните ѝ параметри

Какво представлява?

Windows 10 без x86 и x64 приложения. Предлага се в момента. Безплатна е за всички училища, академии и други образователни институции, използващи Windows 10 Pro.

Windows 10 S бе първоначално представен на 2 май 2017 г. Към днешна дата, той е по-атрактивен и използван от всякога и непрекъснато се появяват устройства с тази нова олекотена версия на Windows 10. Възможностите ѝ са доста гъвкави, като за разлика от Chrome OS, тя има широк набор от вградени инструменти и офлайн приложения, и не е изцяло зависима от интернет връзката. При Chrome OS, ако устройството е офлайн, не можете да използвате дори елементарен калкулатор.

Все пак Windows 10 S не е отделна версия на Windows 10, а режим към който потребителите могат да преминават. Смяната става с превключвател в настройките на потребителския интерфейс. Първоначално, когато излизаше, Windows 10 S бе предвидена за разпространение единствено за OEM производителите на лаптопи и други мобилни устройства и нямаше възможност за превключване. Именно поради това, много хора все още смятат, че тя е различна версия на операционната система, и до известна степен това беше така, но днес е просто режим на Windows 10 Pro.

Как работи?

За съжаление, към момента ако Windows 10 S бъде изключен веднъж, това е безвъзвратно и потребителя не може да премине обратно към олекотения режим. Ако искате да излезете от олекотения режим, и не смятате да го използвате в бъдеще отново, това може да стане лесно – просто отидете в Windows Store и потърсете опцията за „Изключване на S режима“. След това изключване, няма да можете да го активирате отново.

Към момента, за да получите режима Windows 10 S, е необходимо да използвате лицензирано за това устройство, като той не се предлага за свободна продажба или инсталация. Можете да се свържете с производителя на ново устройство, което обмисляте да купите, за да го попитате дали Windows 10 S ще бъде наличен за него.

Windows 10 S освен от производителите, може да бъде използван от IT администратори в образованието, както и на мостри на лаптопи. Неслучайно Windows 10 S е фокусиран към образователния сектор, където Chromebook на Google има безпрецедентен успех и популярност. Режимът Windows 10 S е безплатен за потребителите. Microsoft бива компенсирана за разходите за операционната система от производителя на хардуера на устройството, което не го прави напълно безплатен. В крайна сметка, вероятно цената, която производителят заплаща за Windows 10 S влиза в цената на хардуера, за който плащате.

Колко струва?

Можете да намерите устройства, работещи с Windows 10 S, започващи от цена от едва 189 щатски долара и премиум лаптопи на цена до 300 $ – с изключение на флагманските устройства като оригиналния Surface Laptop на Microsoft, разбира се. Производителите на персонални компютри – включително Dell, HP, Asus, Acer и Lenovo – всички те предлагат устройства с Windows 10 S в портфолиата си.

Но сега, когато Windows 10 S ще бъде само режим, към който да можете да превключите, няма да ви струва допълнително. Потребителите на Windows 10 Home и Windows 10 Pro, ще могат да отидат в Windows Store и да изберат или изключат Windows 10 S. Имайте предвид, че веднъж изключен, Windows 10 S Mode няма да е наличен отново, поне за сега.

Възможно е в бъдеще да има превключвател в приложението за настройки на следващите компилации, които да позволят на потребителя да включва и изключва S режима. Засега обаче отказът от него е постоянен.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Иван
Иван

S = Windows 10 без x86 и x64 приложения
Ами то в Store-а ако си мислите, че има нещо полезно…