Windows 10X е новата операционна система на Microsoft без живи плочки

15
9513

Microsoft представи Windows 10X – новата версия на своята операционна система. Тя е специално предназначена за използване в хибридните устройства с два екрана.

Windows 10X изглежда като опростена версия на Windows, но това не е точно така. Новата ОС има оптимизиран интерфейс с ново Старт меню без живи плочки (Live Tiles), които най-напред се появиха във Windows Phone, след това ги видяхме във Windows 8 и накрая – във Windows 10. Интерфейсът на Windows 10X е оптимизиран за сензорно управление, в новото меню има иконки за приложенията, които са подредени на няколко реда, има и списък с последните отваряни документи. Всъщност, този дизайн е познат от случайно излязлата това лято тестова версия Windows 10 билд 18947.

Но най-главното във Windows 10X е поддръжката на традиционните Win32 приложения, а не само PWA и UWP. Както бе съобщено вчера, Microsoft е успял да направи това чрез използването на изолирани контейнери – виртуализация на ниво ОС. Сега започват тестовете на бързодействието на този подход в сравнение със стандартното локално стартиране на програмите, но очевидно това е много по-добро решение от прословутите Windows RT и Windows 10 S.

Microsoft планира излизането на Windows 10X да стане през 2020 година. Софтуерният гигант уточни, че първата вълна компютърни устройства с Windows 10X ще излезе следващата есен, като в тях ще се използват процесори на Intel, което съвсем не е неочаквано.

15
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
8 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Иван
Иван

Грозно. И за какво ми е таблет с два екрана?

noname
noname

Да си гледаш грозната мутра от две места 😀

_nib_
_nib_

Да си имаш,братче.Що?Щото индопитека….ръииш…така е решил.

Първи стъпки в правилната посока :)
Първи стъпки в правилната посока :)

Сега остава да върнт класическото Start menu, интерфейса Aero, пълноекранната работа в текство режим и да спрат телеметрията и ще се получи какво? Операционната система, която ползват половината хора по света – Windows 7 🙂

Коментар
Коментар

преди 10г. старт менюто на suse изглеждаше по същият начин, много иновативно

Fake
Fake

Колко процента го ползват това на десктоп машина или таблет?

Коментар
Коментар

на всякъде де хората имат малко повече мозък, ценят неприкосновеността на информацията и стабилната работа на операционната система – няма да видиш боза ни Х ни С
най-вече пък там де се разработва софтуер благодарение на който използваш редица услуги он и офф лайн.

Technical
Technical

1. Купуваш два таблета
2. Лепиш ги с тиксо
3. Печалба с прецакване на иноваторите
🙂 🙂 😀

Охох
Охох

Направили са виртуализация вътре в операционната система?!
Това сигурно ще забавя, но пък ще отвори пътя за пускане на изолирани Linux контейнери…

Fermin
Fermin

ахаха, ко стана с плочкити уа М$, този интерфейс прилича на линуксов преди 10 години, имах KDE с такова меню, значи, пускат таблет с Андроид, Edge базиран на Хрома, Hyper-v виртуализатора им е с отворен код и за това е безплатен, Убунту в ядрото на Уин 10, еми че направо да пуснат един Линукс и да затварят кепенците на тва недоразумение Джам 10, поздрави за феновете на Джама хихихих

GFL
GFL

Мда, добре е, че са го направили по този начин. За да разберем и ние, че е имало нещо подобно. Иначе щяхте да си останете ти и другите петима, ползващи линусъкс…

Dave
Dave

Може би е маааалко по-добре във визията, но като цяло е същата малоумна простотия която е на границата на неизползваемо.

Анонимен
Анонимен

Според мен идеята е да не натоварва старите компютри и те да минат на тази версия на 10.

petko pederasa
petko pederasa

много вероятно

Fake
Fake

Идеята е да да се пуска на новия форм фактор с АРМ. Това не е x86 ОС, макар и да може и да пуска такива приложения с виртуализация.