Windows 10X може да дебютира през декември, но със съществен недостатък

0
1561

Новите слухове предполагат, че Windows 10X, олекотената и модулна версия на Windows 10, предназначена за устройства със сгъваем екран или с два дисплея, може да пристигне още през декември – но без поддръжка на приложения Win 32.

Според Windows Latest, Windows 10X ще достигне фаза на RTM (разпространяване през производителите на нови устройства) на края на 2020 г., което означава, че операционната система ще достигне достатъчно развита фаза съвсем скоро, ако информацията е достоверна.

Тази потенциална дата за представянето на Windows 10X RTM пред декември е интересна, тъй като представянето на Surface Neo на Microsoft, устройство с двоен екран, с което трябваше да дебютира Windows 10X, беше отложено до 2022 г.

Това означава, че вероятно ще видим устройства от други производители работещи под Windows 10X, преди Microsoft да пусне собствени такива. И докато Windows 10X първоначално е проектиран за устройства с двоен екран, изглежда ще го видим и на устройства с един дисплей – вероятно бюджетни лаптопи с ниска мощност, за да се конкурират пряко с Chromebook.

Според анализите, трябва да видим първите устройства с Windows 10X до пролетта на 2021 г., но както вече споменахме, се очаква, че в ранната версия ще липсва поддръжката на Win32 приложенията.

Когато Windows 10X беше обявен за първи път, много хора се опасяваха, че това ще бъде поредната орязана версия на Windows, която не е в състояние да изпълнява стандартни приложения на Windows (Win32) като изключително мразените версии Windows RT и Windows 10S.

Невъзможността да стартирате любимите си програми или всяко приложение, което ви е необходимо за работа, силно ограничава привлекателността и използваемостта на операционната система, а Microsoft съобщава, че Windows 10X ще може да стартира приложения на Win32 с помощта на виртуализация.

Съобщава се обаче, че Windows 10 X няма да стартира с технологията, известна като „VAIL“, която би могла да позволи на операционната система да изпълнява приложенията на Win32. Вместо това изглежда, че потребителите ще останат само с помощта на приложенията UWP и PWA.

Тези приложения често нямат същите функционалности, които имат техните Win32 версии, и все още има редица приложения, които нямат UWP или PWA версии. Това означава, че за пореден път Microsoft ще представи орязана версия на Windows 10, в която липсват важни приложения за много хора.

Надяваме се, че Microsoft скоро ще добави поддръжка на приложения VAIL и Win32 към Windows 10X.  

2.6 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари