През годините, Microsoft многократно са си навличали гнева на мнозина заради желанието им да използвате техния браузър. От XP, през 7,8.1, 10, Windows упорито настоява да използвате по подразбиране техния браузър. Освен критика, това поведение през годините носи и глоби на Microsoft, като например през 2013, когато компанията беше глобена от европейските власт със солидна глоба от милиони евро. Поведението им тук обаче няма да се промени и със следващата версия на Windows. Даже нещо повече.

Neowin предава, че Microsoft иска да направи процеса по замяна на браузъра по подразбиране още по-досаден.. С новата версия на Windows 11, когато потребителят използва за пръв път браузър различен от Microsoft Edge и забрави да сложи отметка на „Използвай винаги това приложение“ (Always use this app), то смяната ще е доста трудна. Освен, ако не става дума за Firefox, човек ще трябва да се рови в настройките, да избере секцията за приложения по подразбиране, след което да уточни как да бъдат отваряни специфични разширения: html, shtml, svg, pdf и т.н. – едно по едно. Що се отнася до уиджетите, те ще пренебрегват изцяло избора за приложение по подразбиране и ще използват директно Microsoft Edge. Планираните промени очаквано не се приемат добре от конкуренцията.

„Ние сме все по-разтревожени от избраната посока в Windows. От Windows 10, потребителите трябва да предприемат допълнителни и ненужни стъпки, за да определят и задържат настройките за браузъра по подразбиране. Тези бариери са най-малкото объркващи и изглежда са направени така че да пренебрегнат избора на потребителя за немайкрософтски браузър“, коментира за The Verge Селена Декелман, старши вицепрезидент за Firefox.

„Microsoft са го правели и преди и изглежда положението става по-лошо“, пише за медията говорител на Vivaldi. „С всяка нова версия на Windows става по-трудно да се сменят тези настройки. Те осъзнават това, че единственият начин да накарат хората да използват браузъра им е да ги заключат в клетка“.

„И това от компания, която твърди, че е най-отворената с най-богат избор. Надявам се, че става дума просто за предварителна версия и в крайната версия Windows 11 ще оправдае това заявление. Това е далеч от избор“, коментира в социалната мрежа Twitter Хироши Локхаймър, отговорник в Google за Android, Chrome и Chrome OS.

Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Тра
Тра
3 месеца

То понеже изборът е огромен. Основно Хром, с опит за налагане на Едж, който е същият. Малко Файърфокс и съвсем почти никаква Опера и някоя друга екзотика.

тъп
тъп
Отговор на  Тра
3 месеца

напълно съм съгласен. при това Хром-а е станал ужасно тежък откъм системни ресурси, обновяване и т.н., Еджа е необходимото зло и освен ФФ друг вариант не виждам, поне Мозила си държат на името и правят нещата читгаво, вече 19г го ползвам, но като вторичен браузър от 5г

БегиМани
БегиМани
Отговор на  Тра
3 месеца

Монопол… Да му мислят опитните мишлета които ще използват Вирус11… 🙂

Д-р Q
Д-р Q
3 месеца

Скоро ще ви трябва валиден Ковид сертификат за да се логнете в собствения си уиндоус, камо ли за смяна на браузър.

It’s for your * s a f e t y * !

ЖОРО
ЖОРО
3 месеца

е да си направят инсталациите като хората.. отива в регистира прави необходимите промени и тн и тн и готово… аз ли да им казвам как се праят тия неща

Той
Той
Отговор на  ЖОРО
3 месеца

Ами обикновенния потребител не работи с регистри…
това, че 2% от хората имат познанията да се оправят, не значи че трябва да се прави толкова сложно, че да трябва да си специалист или да имаш 3 дипломи, че да си смениш браузъра…

Trial
Trial
3 месеца

Братлета, ако още не сте наясно, за виндовс вече има LibreWolf.
Единствения форк на лисицата чист от шпионски софт от всякакъв тип!