fbpx
-4.2 C
София

Windows 11: Струва ли си ъпгрейда?

Най-четени

Как прекарахте 5 октомври 2021 г.? Вероятно не сте сред изключително малкото хора, които на този ден веднага са започнали да използват Windows 11 на своя компютър.

За разлика от своите предшественици, шумотевицата около Windows 11 не беше в своя пик, когато той излезе за първи път. Това се дължеше на строгите хардуерни изисквания, изискването за влизане с акаунт в Microsoft и малкото разлики между Windows 10 и Windows 11. След една година резултатите все още са противоречиви. Въпреки въвеждането на нови функции, особено в 22H2 през септември миналата година, Windows 11 трудно намира популярност сред потребителите.

Пазарният дял на Windows 11 е разочароващ

Колко души, които познавате, са преминали към Windows 11? Простият отговор в света на игрите е, че над една четвърт от потребителите на платформата Steam вече използват новата операционна система. Мненията са изключително разделени: има една четвърт от потребителите, които са преминали към версия 11 и са доволни от нея, докато останалите потребители са доволни от версия 10 и нямат непосредствени планове да преминават към нея.

Наблюдението на пазарните дялове е сравнително лесен начин да се определи степента на приемане на новата операционна система. Нека разгледаме разпределението на тези пазарни дялове само за системите Microsoft Windows към октомври 2022 г., точно една година след пускането на Windows 11.

Windows 7 не е далеч назад с 9%, докато Windows 10 все още е далеч пред своя предшественик със 71% дял в сравнение с 15% за Windows 11. Основната причина за това несъответствие е, че компаниите, които съставляват голяма част от тези пазарни дялове, се нуждаят от дълго време, за да приемат нова система (изчакване на разрешаването на първоначалните грешки, тестване на внедряването в ИТ средата на компанията и създаване и конфигуриране на софтуера, който да бъде внедрен с новата операционна система). Тъй като Windows 11 има някои доста високи изисквания към хардуера и тъй като обновяването на компютърния парк в бизнес среда може да отнеме известно време, периодът на адаптация ще бъде още по-дълъг.

Но дали времето между новата операционна система и тази, пусната от Microsoft по-рано, винаги е било толкова дълго? Нека разгледаме пазарните дялове на Windows 10 и Windows 7 една година след дебюта им, за да намерим отговора.

Една година след пускането си на пазара през юли 2015 г. Windows 10 имаше 28% пазарен дял в сравнение с 48% за предшественика си Windows 7. Една година по-късно Windows 7 продължава да се използва по-широко от Windows 10. 24% от дяловете са дадени на Windows Vista, която е пусната на пазара две години преди Windows 7, в сравнение с 57% за Windows XP, която е седем години по-стара.

Според тези данни Windows 11 изостава от предишната операционна система на Microsoft. Ограниченията на хардуера несъмнено играят роля, но има и други фактори, които трябва да се вземат предвид, като например обновяването на системата. Разликата между Windows 10 и 11 може би е твърде тънка за потребителите, които може да се чудят какъв е смисълът от смяната, докато между Windows 10 и Windows 7 имаше истинско подобрение, както в графично отношение, така и по отношение на производителността.

Възможно е моментът, в който Windows 11 ще блесне, да не е далеч. Напомняме, че поддръжката на Windows 10 ще приключи и актуализациите ще спрат да идват през 2025 г.

Съвети за максимално полезно използване на новия Windows 11

През изминалата година Windows 11 вече се възползва от различни актуализации. Редица функции, които ни бяха обещани при представянето на операционната система миналата година, бяха внедрени в първата основна версия, 22H2, която беше пусната в края на септември. Оттогава „Момент“ е името на две малки актуализации, които стават достъпни.

От Gizchina.com предлагат няколко интересни и полезни преки пътища, за които може би не знаете, защото Windows 11 разполага с куп такива.

• За да отворите програма, която е закачена в лентата на задачите, използвайте клавишната комбинация. За да направите това, трябва да натиснете клавиша Windows заедно с номера на позицията на желаната програма. Натиснете Win + 3 за третото приложение в лентата на задачите.

• Искате ли да пишете с гласа си? Натиснете Win + H. Между другото, тази комбинация работи доста добре с Windows 11.

• Може би не сте го осъзнали, но при превъртане на страница, на която не се намирате в момента, не е необходимо да превключвате прозорци. Изпробвайте го, вярно е!

• Има настройка, която можете да активирате и която ви позволява да хванете прозореца отгоре, да го разклатите и ако имате прекалено много отворени прозорци и искате да запазите на преден план само този, върху който работите, останалите ще бъдат минимизирани. За да я активирате, отидете в System Preferences (Системни предпочитания), Multitasking Tab (Многозадачност), „Title Bar Window Shake“ (Разклащане на прозореца на заглавната лента) и активирайте квадратчето.

• Чувате звук във фонов режим, но не сте сигурни откъде идва. За да видите какво се възпроизвежда и на кое приложение, просто щракнете върху опциите за звука в десния ъгъл на лентата на задачите.

Изпълнени обещания?

Windows 11 ни даде големи обещания, включително табове в търсачката на файлове и поддръжка на приложения за Android. Също така обеща интегрирани уиджети, лента на задачите и стартово меню, които ще са по-подходящи за системата.

Според разпространените мнения, дори и да е необходимо известно време за свикване, новият интерфейс на Windows 11 все още до голяма степен се смята за по-добър от предишните операционни системи. Въпреки че най-често използваните избори са лесно достъпни при щракване с десния бутон на мишката върху файлове, може да се окаже предизвикателство да се пречупи навикът да се използва менюто на Windows 10. Що се отнася до менюто „Старт“, не всички харесват премахването на списъка с програми. В Центъра за действие (настройките на лентата на задачите в долния десен ъгъл) няма достатъчно опции и възможности за персонализиране. Освен това уиджетите не са много полезни. Въпреки че съжаляваме, че не можем да активираме етикетите, както в Windows 10, изглежда, че само лентата на задачите е наистина ценена от потребителите заради своята простота.

Все още ще е необходимо време, за да достигнат най-очакваните функции на Windows 11 до всички потребители. В 22H2 от септември миналата година бяха въведени приложения за Android. Обещанието е ясно: за да изтеглите и инсталирате директно предпочитаните от вас приложения, използвайте Amazon AppStore, който е достъпен през Microsoft Store. Да, но ето какво: потребителите бързо разбраха, че Amazon AppStore има много малък избор и че много от най-харесваните приложения липсват, което е още един недостатък. Ако искате да инсталирате някое apk, все пак има начин да заобиколите проблема, като използвате друго приложение от Магазина на Windows.

Освен това трябваше да изчакаме до 22H2, за да се появят разделите в търсачката на файлове. Табовете в Windows 10 трябваше да са налични още преди години, но те едва сега правят своя дебют. Вероятно това е функцията, която потребителите чакат отдавна. Потребителите могат да отварят няколко таба във файловия изследовател, за да поддържат многозадачна работа. Преместването на документ или изображение в друг таб изисква само плъзгане и пускане. Което е много приятна функция, която постига целите си.

Windows 11 минимални изисквания

Доказано е, че прекалено високите хардуерни изисквания на Windows 11 са една от причините той да не е толкова харесван, колкото предшествениците му година по-късно. Според Microsoft конфигурацията на компютъра ви трябва да включва поне следното, за да може да работи операционната система:

• 64 GB място за съхранение
• Чип TPM 2.0
• Процесор Intel от 8-мо поколение или по-нов

Заключение

Изглежда, че Microsoft вече поставя под въпрос бъдещето на Windows 11. Компанията от Редмънд със сигурност е взела под внимание темпото на приемане на операционната система. И или ще работи усилено за предстоящите годишни версии, или просто ще се откаже от 11, за да се съсредоточи върху предстоящата операционна система Windows 12. Какво мислите за Windows 11? Преминахте ли вече към него? Възнамерявате ли скоро да актуализирате? Споделете ни какво мислите в коментарите по-долу.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Предишна новина
Следваща новина
Абонирай се
Извести ме за
guest

27 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини