fbpx
21.4 C
София

Windows 12 ще бъде различен: С по-бързи актуализации, интеграция на изкуствен интелект и още

Компанията полага огромни усилия за модернизиране на Windows 12

Най-четени

Windows 12 (с кодовото име Hudson Valley) вече е потвърден и има няколко намека за това какво можем да очакваме от следващата голяма версия на Windows. Една от възможностите е по-бърз темп на актуализациите от този, който вече получаваме с Windows 11. Говори се и за по-модулна операционна система с компоненти, които ще живеят на няколко различни дяла, както и редица нови възможности биха могли също така да направят операционната система по-лесна за работа и управление на устройства от по-нисък клас, като в същото време да предлагат на потребителите пълния спектър от съвместимост с приложенията, от които се нуждаят, с безпроблемни актуализации. Звучи като мечта, но ще трябва да изчакаме и да видим.

Microsoft вече прекара години в опити да модернизира платформата Windows, включително в опит да създаде напълно отделна версия (Windows 10X) за потребители, които не се нуждаят от целия наследен багаж, натрупан в Windows през годините. Когато светът премина към работа и учене от вкъщи, компанията реши просто да се откаже от проекта и да вгради тези идеи в Windows, като същевременно премахне това, което смяташе за излишни приложения и функции.

Последният опит преди Windows 11 беше нещо, наречено „Windows Core OS“. Идеята беше да се създаде опростена, лека операционна система, която да послужи като основа за модулен Windows, който след това да може да бъде снабден с точните функции, необходими за целевия форм-фактор на устройството, било то таблети, лаптопи или настолни компютри.

Тази концепция представляваше голямо техническо предизвикателство, така че не е изненадващо, че вместо това Microsoft избра по-постепенен подход, който виждаме и в Windows 11. Все пак Зак Боудън от Windows Central съобщава, че гигантът от Редмънд изгражда наследника на Windows 11 (известен засега като Windows 12), като има предвид много от принципите на Core OS, като всичко това е част от проект, наречен „CorePC“.

Ако Windows 11 донесе промени най-вече в потребителския интерфейс и изживяването, то Windows 12 ще бъде разделен на части, които ще живеят на различни дялове на диска за съхранение. Според съобщенията това ще направи управлението и актуализирането на Windows по-лесно за Microsoft и по-малко плашещо преживяване за потребителите на Windows.

Настоящата версия на Windows не е платформа с разделени части, което означава, че цялата система е инсталирана в един дял, в който може да се записва. Системните файлове, потребителските данни и програмните файлове се съхраняват на едно и също място. Идеята на CorePC е да разделя операционната система на няколко дяла, което е от ключово значение за осигуряване на възможност за по-бързи актуализации на операционната система. Разделянето на дяловете ще позволи и по-бърза и надеждна функционалност за нулиране на системата, което е важно за конкурентните устройства Chromebook в образователния сектор.

Този подход също така ще позволи на Microsoft да намали отпечатъка на Windows за устройства, които биха били бавни и нереагиращи, когато работят с „пълномащабен“ Windows. Боудън се позовава на вътрешни източници, според които версия на Windows 12 за образователни устройства, която работи само с Office, Edge, приложения за Android и уеб приложения, ще „тежи“ с 60-75% по-малко по отношение на изискванията за съхранение в сравнение с Windows 11 SE.

Съобщава се, че за устройствата, които изискват съвместимост с по-стари приложения, Windows 12 ще има слой за съвместимост, наречен „Neon“, за да улесни потребителите при прехода към новата операционна система. Интересно е, че има и слухове за версия на CorePC/Windows 12, която ще бъде лишена от наследени функции и оптимизирана за предстоящите чипове от Intel, AMD, Nvidia и Qualcomm, с огромен акцент върху функции, базирани на изкуствен интелект.

На този етап проектът CorePC е все още в начален стадий, така че много неща могат да се променят преди Microsoft да започне да го доставя на потребителите. Планът е концепцията да дебютира с Windows 12 някъде през 2024 година, но това може и да се забави, ако компанията се сблъска с някакви сериозни проблеми по пътя.

Междувременно Microsoft вече увеличи честотата на пускане на нови функции за Windows 11, така че вече ще може да ги предоставя под формата на „месечни актуализации на качеството“, вместо да ги обединява като част от годишните актуализации. Първата такава актуализация видяхме по-рано този месец и няма да мине много време, преди да се появи следващата, тъй като компанията се старае да добавя повече функции и интеграции с изкуствен интелект към операционната система и приложенията като Teams, Edge и пакета Microsoft 365.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини