В средата на януари Microsoft прекрати поддръжката на операционната система Windows 7, чийто жизнен цикъл беше повече от десет години. Това провокира масов преход на потребителите на „седемицата“ към сегашния Windows 10. Като цяло, миграцията вече приключва, което се потвърждава и от новите данни на аналитичната фирма NetApplications, конкурираща се с уеб-ресурса NetMarketShare.

Между края на декември и края на януари потребителската база на Windows 7 намаля с четири процентни пункта: от 29.6% на 25.6%. В същото време, делът на компютрите и ноутбуците, работещи под управлението на „десятката“, нарасна от 53.4% ​​на 57.1%.

През изминалия месец балансът на силите между двете операционни системи леко се промени: 25,2% срещу 57,4% в полза на Windows 10. С други думи, една четвърт от потребителите на компютрите и ноутбуците не бързат да се разделят с любимата си операционна система.

Самите Microsoft считат последно останалите потребители на Windows 7 за обещаваща аудитория на Windows 10. За основната причина, която предотвратява разпространението на „десетката“, се считат проблемите с доставката на компонентите за персонални компютри. В миналото, компанията приписваше ниските продажби на Windows на недостига на Intel процесорите, а сега към него се присъедини и епидемията от коронавируса.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари