Windows 7 започна да предупреждава за приключването на поддръжката

14
1050

Започнаха да се увеличават съобщенията от потребители, че Microsoft показва на компютрите в Windows 7 програмен прозорец, който показва кога точно приключва поддръжката на операционната система. Това ще стане през месец януари 2020 година.

Изглежда, че първият пост на тази тема е от 18 април 2019 година сутринта. Трендът в Reddit също потвърждава, че много други потребители на Windows 7 също са получили уведомлението на 18 април.

Осъждане в Reddit показва, че въпросният прозорец се появява при стартирането на компютъра. Съобщението „След 10 години, поддръжката на Windows 7 е към края си“ показва кога ще стане това.

За щастие в програмния прозорец има чекбокс с име „Не ми напомняй повече„. Той предотвратява новото показване на това уведомление. Но ако просто се затвори прозореца, уведомлението отново ще се покаже.

Обяснява се, че хората могат да продължат да използват Windows 7, но от началото на 2020 година операционната система ще спре да получава обновявания и пачове по безопасността и това силно повишава риска от заразяване.

„Въпреки че можете да продължите да използвате Windows 7 и без обновяванията, има голям риск от вирусно заразяване. Най-добрият начин да останете обезопасени е да инсталирате Windows 10. Най-добре на нов компютър. Въпреки че можете да инсталирате Windows 10 и на по-стар компютър, това не се препоръчва“ – обяснява Microsoft.

За показването на този прозорец се използва пача KB4493132, който ще бъде активен до 15 януари 2020 година. След неговото инсталиране се изтегля файла C:WindowsSystem32sipnotify.exe, който се стартира всеки ден като планирано събитие.

Кликването върху „Не ми напомняй повече“ създава следния запис в системния регистър:

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\SipNotify]
"DontRemindMe"=dword:00000001

Стартирането на тази програма може да се спре и чрез премахването на планираните събития Notify1 и Notify2 от Microsoft\Windows\End Of Support.

14
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
7 Отговори на коментарите
7 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
9 Автори на коментарите
ПенчоБахтиБай СтавриКуПоИво Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Бахти
Бахти

„има голям риск от вирусно заразяване“

Колко по-голям е от този сам да си инсталираш Вирус (10)?!

_nib_
_nib_

Дреме ми.Още с инстала съм махнал всички ъпдейти.За антивирусна пък хептен няма чалъм да му сложа на добичето.Телефона ми е три пъти по-мощен от лаптопа.

Шакарон
Шакарон

В началото бях скептик за 7, във времето ми стана много приятен. За мен той е по-прост и лесен за работа от 10, жалко е че поддръжката му спира. Win7 you will be missed.

Иво
Иво

Ехе, ама това живо ли е още?!
Вече забравих кога излезе 10-та, за толкова време я изшлайфаха и сега работи перфектно.

анонимен
анонимен

абе да ти кажа не е така. От два месеца се налага да рестартирам по 2-3 пъти докато драйверите на Wi-fi заработят. Преди не беше така. Като ровя в нета по въпроса страшно много хора се оплакват от последните ъпдейти на 10 и малоумната им стратегия към драйверите за по-стария хардуер.

Windows шит става точно както android шит. Ако не купуваш ново на 2 години си шут в г*за!!!

анонимен
анонимен

А чакай, забравих, че рестартирам преди да съм влязъл в 10, т.е. преди да съм се логнал, и перфектната 10-тка почти всеки път ми изкарва съобщение, че рестарта ще доведе до загуба на лична не съхранена информация! 🙂

Иво
Иво

Моя комп е на 6 или 7 години, проблем нямам.
Виж с лаптопа който е на няколко месеца въпроса с драйверите е кошмар.

Иван
Иван

Рътьо вика: Аз съм със 7 и съм си спрял ъпдейтите. По-добро от 7 няма!
А Ганьо вика: Аз пък съм с XP и съм си спрял ъпдейтите. По-добро от XP няма!
Ама май и двамата са пълни идиоти.

анонимен
анонимен

А ти Иване като ядеш кренвирши си по-голям идьот щото има и салам ли?!

Ко ти пука, кой какво използва?!

А 10 като е много модерен, да не би случайно 90% от всички прозорци не са абсолютно същите от XP ?!

Бахти
Бахти

Може да са идиоти (за теб), но със сигурност не са луди, че да се радват на шаренкото (Вирус 10).

Бай Ставри
Бай Ставри

Ubuntu…. и те така

КуПо
КуПо

Аз па си сърфирам под ДОС. Само глупаците ползват графичен интерфейс.

Бай Ставри
Бай Ставри

Е пък като можеш действай. АЗ си лъзгам UBUNTU и те така.

Пенчо
Пенчо

Интересно на мене не ми изкача такова съобщение… оо забравих да ви кажа че съм си изтрил ъпдейт сървиса от години и не съм видял нито една шитня от тия които забавляват троловете в последно време. Ха Ха!