fbpx
-10.5 C
София

Windows 8.1 е на смъртно легло – подгответе се сега

Поддръжката на Windows 8.1 приключва на 10 януари 2023 година.

Най-четени

Windows 8 не върви. Това може да е помогнало на изпълнителния директор Стив Балмър да загуби работата си. Windows 8.1 беше малко по-добър – но ако го обичате, Ви остава само около месец, за да му се насладите.

Microsoft ще прекрати поддръжката на Windows 8.1 на 10 януари 2023 г. Няма изход: Microsoft няма да предлага пакет за удължена поддръжка за Windows 8.1. В този момент ще имате избор: да си купите нов компютър с Windows или официално да платите за ъпгрейд до Windows 10 или Windows 11.

Какво означава краят на поддръжката? До 10 януари Microsoft ще предлага пачове за сигурност и други корекции за всички възникнали проблеми със сигурността. След това ще се справяте сами. Ако се появи някакъв експлойт или зловреден софтуер, ще трябва да разчитате на антивирусния софтуер, който използвате – Microsoft няма да издава повече кръпки след 10 януари и компютърът ви ще бъде абсолютно изложен на риск.

„Microsoft няма да предлага програма за разширени актуализации на сигурността (ESU) за Windows 8.1“, казва Microsoft. „Продължаването на използването на Windows 8.1 след 10 януари 2023 г. може да увеличи излагането на организацията на рискове за сигурността или да повлияе на способността ѝ да изпълнява задълженията за съответствие.“

Не става въпрос само за Windows. Microsoft насърчава потребителите да се абонират за Microsoft 365 (известен още като Microsoft Office), който непрекъснато предлага актуализации – кръпки и нови функции – като част от текущ абонамент. Но тогава Microsoft ще спре да предлага както кръпки, така и нови функции за Microsoft 365 на потребителите на Windows 8.1, казва компанията.

В нашия преглед на Windows 8.1 от 2013 г. се отбелязва неговият „чудесен компромис“, който предлага (макар и скрит) начин за заобикаляне на спорното плочково меню „Старт“ и директно зареждане на работния плот. Иначе операционната система се усеща донякъде стара и остаряла в сравнение с по-модерните операционни системи Windows 10 и Windows 11. Между другото, поддръжката на Windows 8 приключи през 2016 г.

Как да надграждате от Windows 8.1

Ако в момента използвате компютър с Windows 8, Microsoft признава, че перспективите може да са мрачни. „Повечето устройства с Windows 8.1 или Windows 8 няма да отговарят на хардуерните изисквания за надграждане до Windows 11„, казва компанията.

Вместо това имате избор: да закупите нов компютър с Windows 11 или да преминете към Windows 10. Официално ще трябва да закупите копие. Въпреки това все още може да има надежда за безплатно надграждане до Windows 10 (а след това и до 11); ще трябва да започнете с нашето ръководство и след това да посетите страницата за изтегляне на Windows 10, за да видите дали новата версия се инсталира. В противен случай ще трябва да преминете към Windows 10, като закупите пълна версия на софтуера. Вероятно, предвид строгите хардуерни изисквания на Windows 11, компютър с Windows 8 няма да отговаря на изискванията за надграждане до тази операционна система.

Microsoft също така отбелязва, че надграждането директно от Windows 8 към Windows 11, ако се приеме, че работи, ще презапише твърдия ви диск с новата операционна система, изтривайки съдържанието му. Възможно е надграждане „на място“, което запазва данните ви, при надграждане от Windows 8 към Windows 10 и след това от Windows 10 към Windows 11. Преди да преминете към нова операционна система обаче, не забравяйте да създадете резервно копие на данните си, в случай че нещата се объркат.

Ако все пак успеете да надстроите до Windows 10, можете да бъдете спокойни: Windows 10 ще се поддържа до 14 октомври 2025 г.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини