Windows 95

Windows 95 е операционна система, която в наши дни се използва като критерий за възможностите на съвременните компютърни устройства. Тази популярна ОС на Microsoft се появи на Apple Watch, смарт часовниците Android Wear и дори на Xbox One. Но сега излезе нещо по-различно.

Операционната система Windows 95 бе преобразувана в приложение, което може да се инсталира навсякъде. Приложението има версии за всички популярни операционни системи – Windows, macOS и Linux. Самата програма заема едва 129 МB дисково пространство, а при работата си изисква 200 MB оперативна памет.

Остарялата операционна система бе превърната в приложение от разработчика на корпоративния месинджър Slack Феликс Ризбърг (Felix Rieseberg). Той публикува в GitHub сорс кода и инсталационните файлове.

В системата са вградени всички стандартни приложения, включително Notepad, Minesweeper, phone dialer и Paint. Проблеми има Internet Explorer, който не е напълно функционален и не може да зарежда уеб страниците.

Windows 95 с кодово име Chicago бе официално представена на 24 август 1995 година и може да се каже, че днес има рожден ден. Това е графична многозадачна операционна система, създадена от софтуерния гигант Microsoft.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари