Windows 95 може да работи на смарт-часовника Apple Watch

0
22

Старата операционна система Windows 95 бе стартирана на какво ли не – от смартфони до най-различни екзотични устройства. Тази ОС бе пускана и на съвременни смарт-часовници, но досега това бяха само с Android Wear. А сега ентузуазиран програмист с име Ник Ли (Nick Lee) успя да подкара Windows 95 на смарт-часовника Apple Watch.

 

Да си припомним, че хардуерът в Apple Watch е достатъчно мощен за работата на операционната система Windows 95: процесор с тактова честота 520 MHz, 512 MB оперативна памет и 8 GB флаш-диск. Тези технически характеристики са десетки пъти по-добри от типичния за 90-те години компютър. След стартирането, операционната система работи нормално и могат да се стартират някои стандартни приложения. ОС Windows 95 работи чрез емулатор в смарт-часовника Apple Watch и скоростта на работа е твърде бавна.Само зареждането на системата трае около един час, но фактът, че може да бъде стартирана и да работи е доста учудващ. Главен проблем е било да не се допусне влизането на Apple Watch в режим на хибернация. За тази цел Ник използвал малък двигател и пластмасова тръбичка, която докосва един от бутоните.

 

За да успее, Ник Ли е модифицирал инструментариума Apple WatchKit SDK, който има ограничени възможности за стартиране на чужди приложения. Подробната инструкция за инсталирането на Windows 95 на Apple Watch в публикувана в блога на програмиста.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за