Windows Defender вече ще може автоматично да засича и трие фалшиви сервизни програми за Windows, които подлъгват потребителите да ги инсталират, след което имитират сканиране и съобщават за проблеми в системата, които ще се оправят след заплащане на определена сума. Т.нар. категория „скеъруер“ (от scare – „плаша“ и software) програми са вече доста дълго време в Интернет, но изглежда, че все още има хора, които падат жертва на техните методи. Фалшиви антивирусни, които плашат, че компютъра ви е пълен с вируси и трябва да бъде почистен (разбира се след заплащане). системни оптимизатори , програми за компютърна помощ и подобни, понякога носят сериозни пари на авторите си, а за потребителите нерви и бели косми, тъй като след инсталирането им те представят огромни прозорци, които потребителят не може да скрие, вграждат се в системата и дразнят с присъствието си. Дотук с този тип програми обаче.

От първи март, Windows Defender и другите програми за сигурност в Windows ще засичат този тип програми автоматично и ще ги премахват от системата. Това обещава Барак Шейн от Windows Defender Security Research.

„В бъдеще програмите, представящи по агресивен начин подобни съобщения ще бъдат класифицирани като нежелан софтуер, засичани и премахвани“, обяснява Шейн. Пример за подобен тип софтуер, пишат от Microsoft, са например инструменти, които докладват за грешки по преувеличен или алармистки маниер и изискват потребителят да плати за оправяне на грешките или изискват друг род действие, като попълването на анкета, абонирането за новинарски бюлетин и подобни.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
14 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари