fbpx
25.8 C
София

Windows Subsystem for Linux (WSL) вече поддържа изчисления с помощта на видеокарти

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Неотдавна Microsoft съобщи, че WSL подсистемата вече поддържа стартирането на всякакви Linux приложения с графичен интерфейс. А сега софтуерният гигант заяви, че във WSL е добавена поддръжката на компютърни изчисления с помощта на графични карти. Сега разработчиците могат пълноценно да използват своите хардуерни ресурси например за дълбоко машинно обучение с помощта на NVIDIA CUDA и DirectML. И още, в тази Linux среда могат да бъдат стартирани TensorFlow и PyTorch.

Поддръжката на графичния интерфейс във WSL е реализирана чрез виртуализация на достъпа до GPU и с помощта на драйвери като dxgkrnl за стандартните графични подсистеми на Linux, включително и тези базирани на Wayland протокола. Сега вече стандартните програми за различните Linux дистрибуции могат да бъдат стартирани във WSL без да се налага да се правят каквито и да било промени или настройки.

Microsoft предостави и библиотеката libd3d12.so. На практика това е пълноценен API Direct3D 12. Библиотеката libd3d12.so е фирмена разработка на софтуерния гигант и е съвместима с Linux дистрибуциите Ubuntu, Debian, Fedora, Centos, SUSE.

Именно с помощта на API Direct3D 12 във WSL е реализирана поддръжката на CUDA, DirectML и OpenCL. При това Nvidia вече е приготвила драйвери за CUDA (GEFORCE и QUADRO), които могат да се използват за WSL. На портала на компанията е публикувано и ръководство за използването на CUDA във WSL.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини