Windows XP навърши 10 години

13
19

На днешния ден преди десет години корпорацията Microsoft започна доставките на първите копия на операционната система Windows XP за бизнес потребители, а в търговската мрежа тя се появи на 21 октомври 2001 година. За последните десет години тази ОС стана най-популярната платформа в историята и въпреки факта, че в каталога на компанията отдавна вече съществуват по-новите Vista и Windows 7, тя и досега си остава най-разпространената операционна система за настолни компютри в света.

За разлика от предишната платформа Windows 2000, която се доставяше както в сървърен, така и в клиентски вариант, Windows XP е изцяло клиентски ориентирана система. Сървърният й аналог е Windows Server 2003. И макар че Windows Server 2003 е базирана на същия код като Windows XP и почти изцяло е наследила нейния интерфейс в потребителската си част, Windows Server 2003 все пак използва по-нова и преработена версия на ядрото NT 5.2; появилата се по-късно Windows XP Professional x64 Edition има същото ядро като Windows Server 2003 и получава същите актуализации на защитата, така че може да се каже, че те са били развивани паралелно.

Въпреки някои предимства в сравнение с Windows Vista и дори с Windows 7 по отношение бързината на работа, заради което е и толкова ценена от потребителите, Windows XP (SP1, SP2, SP3) има един характерен недостатък. При инсталирането й на потребителя се предлага да създаде акаунт с администраторски права и да работи под него, поради което тази операционна система е уязвима за заразяване с вируси и друг зловреден код.

На 14 април 2009 година Microsoft прекрати безплатната поддръжка на операционната система Windows XP, което означава, че сега потребителите на Windows XP не могат да се обръщат към Microsoft за безплатна техническа поддръжка в случай на инциденти, за промяна на дизайна и в други ситуации. В момента те могат да използват услугите на разширената поддръжка на корпорацията, тоест всяко обръщане към съпорта вече се заплаща. Разширената поддръжка ще се осъществява до 8 април 2014 година.

В края на май 2011 Windows XP все още бе най-широко използваната операционна система в света с пазарен дял, равен на 40,7%. Максимумът на тази стойност е 76,1% и е бил достигнат през януари 2007 година.

13
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
13 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
PROXIMO
PROXIMO

Все още си го бива.

Progres
Progres

Дядо Семпрон /2200+/ го поздравява от гардероба. 😀

tyrmyk
tyrmyk

Да ни е жив и здрав 😀 и да не въшлясва!

littleclown
littleclown

За мен, а и за много други хора, това си остава най-добрата ОС.

KillingTime
KillingTime

да, наистина, само , че преди да се появи Windows 7….

rofff
rofff

Нека споровете на тема „Коя ОС е по-добра: Windows XP или Windows 7?“ да започнат сега.

crexis
crexis

Няма какво да се спори, всеки с глава на раменете може да си направи елементарни изводи и да направи своя избор… Никой няма желание да чете за пореден път пуберски „компИтентни“ мнения….

I love anime
I love anime

Xp си остава една от най добрите операционни системи и ще си остане такава 🙂 Win7 е добър но Xp си остава най добрия
Послепис:айде давайте колкото щете минуси

housetime
housetime

Ще го помня с добро!

Hip-Hop_Blond
Hip-Hop_Blond

Сигурен съм че ще радва някои потребители още толкова (: