Wired: Роботите ще могат да еволюират чрез мутации на кода

Експертите са уверени, че аналогът на биологичната еволюция може да създаде по-съвършен изкуствен интелект. В бъдеще ще стане достъпна дори и селекция на роботите

4
539

Биологичната еволюция даде на света милиони биологични видове, приспособени за различните ниши, включително и човека с неговия удивителен мозък. Напълно е възможно подобен механизъм да помогне на създателите на изкуствен интелект да създадат съвършените роботи.

Уеб изданието Wired отбеляза, че в лабораториите вече се разработва ИИ, който може да се размножава и еволюира. Продуктът на този „високотехнологичен дарвинизъм“ трябва станат машини, които могат да анализират своя сорс код и да го комбинират с кода на другите изкуствени интелекти.

Идеята е „потомството“ на тези роботи да бъде по-добре приспособено към околната среда в сравнение със своите „родители“.

Специалистите на Амстердамския свободен университет представиха опростена схема, която показва по какъв начин еволюиращите роботи ще обменят псевдогенетична информация. Според тяхната научна работа, родителските ИИ ще предадат на своето „потомство“ смес от фрагментите на собствения си код, в който ще се съдържат грешки, които в случая ще изпълняват ролята на мутации.

В резултат от това „киберразмножаване“ учените ще получат многобройни вариации на кода, на които обикновено не се обръща внимание.

След десетина години учените ще могат да се занимават със селекция на роботите. Според тази идея, по този начин ще започне масовото производство на евтини ИИ, специализирани в изпълнението на конкретна задача. След тяхното „размножаване“ ще се появят варианти, които по-добре от другите се справят с тази или друга задача. Поколение след поколение роботите ща стават по-съвършени, съвсем като сортовете растения или породите животни.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
0 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
4 Автори на коментарите
Бахтитъй-тъйSalifПалуестиниец Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Палуестиниец
Палуестиниец

Само предположения и то за неща, които още не са създадени.
Те първо да създадат ИИ, пък после да се опитват да го размножават и да го мутират.

Salif
Salif

Това е гениално

тъй-тъй
тъй-тъй

Много хора, включително учените продължават да бъркат мутация с еволюция. еволюция не съществува, а мутацията… Ами тя си е мутация. А при компютрите няма мутация, тъй като няма ДНК. Това е просто натрупване на грешки в програмния код, което се случва непрекъснато при изпълняване на програми. Това, че на учените им приличало на мутация нищо не значи.

Бахти
Бахти

SkyNet, SkyNet2, SkyNet3… от повече и няма да има нужда. Да му мислят внуците които техните майки и бащи измислят в момента елегантното елеминиране на човечеството.