WLinux: първата платена версия на Linux дистрибуция в Microsoft Store

16
1433

В Microsoft Store вече се предлага новата Linux дистрибуция WLinux, базирана на Debian и това е първата платена Linux дистрибуция за WSL.

Към днешен ден WLinux се продава при промоционална цена 20 лева, но след седмица цената ще се покачи до 41 лева. Linux дистрибуцията WLinux се разработва от Whitewater Foundry. Разработчиците твърдят, че това е първата Linux дистрибуция, специално разработена и оптимизирана за Windows Subsystem for Linux (WSL).

Друг нов момент е, че потребителите могат да изтеглят новите Linux дистрибуции OpenSUSE 15 и SLES 15, както и новата Ubuntu 18.04. По принцип Ubuntu 18.04 се предлага още от месец май тази година, но новата версия може да работи с операционната система Windows 10 за ARM процесори.

Започнаха и промените във Windows Subsystem for Linux. След версия 1809 на Windows 10, се променят някои аспекти в работата на Linux подсистемата. Така например, Notepad вече започва да използва CRLF по подразбиране, поддържа се копиране и вмъкване между Linux конзолата и конзолата на WSL и други подобни.

Версия 1809 на операционната система Windows 10 засега е достъпна само за тестерите, които проверяват за критични бъгове.

16
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
8 Отговори на коментарите
14 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Румен
Румен

Уникални са, направиха и Линукса платен.

Трол
Трол

Свиквай , големите момчета играят по други правила !
То и преди си имаше „платен“ , и беше по-доброто от света на Линукс.

ogo
ogo

Започна се…

СМях
СМях

Отиваш в ресторан, пиеш, ядеш, идва сметката и казваш „започва се“.

Бахти
Бахти

Трябва да си адски тъп и зомбиран за да използваш Вирус 10 и на всичкото отгоре да си платиш за Linux! IQ-то на планетата е константа, само населението се увеличава.

1@1.com

А ти като отидеш да работиш(ако изобщо знаеш какво е работа), само за слава ли работиш или за пари? Всичко вече в тоя свят е с пари. Мина времето на направи ми услуга пък аз ще те почерпя кило ракия и парче луканка. Крайно време е Българина да се научи, че всеки труд се заплаща.

Димитър
Димитър

Заради това мислене света отива в киреча. Добре е че има и инакомислещи.

Бахти
Бахти

Отвори https://distrowatch.com/ и ми кажи колко трябва да си тъп за да платиш за линукс дитрибуция.

Мак
Мак

Всеки труд се заплаща, тези разработчици трябва да се издържат от нещо. Аз предпочитам да се плаща и да получавам по-добър продукт, отколкото да го програмира доброволец, който основната му работа е друга в повечето случаи. Замислете се. Комунизъмът не сработи не случайно. Но изборът е свободен, някои ползваме МакОС, други Уиндоус, трети Линукс и БСД, четвърти млади хора не ползват почти компютър за десктоп, а използват телефона и таблета си основно като компютър. Това е истината. Отворете си очите за света около себе си, бъдете реалисти. Бъдете хора.

Коментар
Коментар

Ми плащай си, кой те спира, това, че си плащаш не гарантира, че ползваш по-добър продукт – просто, че ползваш платен (справка уинбоз) Според тебе кое е по-хубаво – да работиш с желание в-у нещо, което ти харесва или да работиш само заради парите? Повечето от доброволците са достигнали до народната мъдрост, че на оня свят ще идеш, както си дошъл на тоя (без джобове), други го използват, като старт на кариерата, трети в свободното време де от носталгия, де за слава или просто да бъдат полезни. Нямате работа ли, че толкова за пари плачете? На мен лично не ми… Виж още »

Но то комунизъм
Но то комунизъм

Аман от комунисти.

Шишо
Шишо

че нали от доста години най-сериозния дистрибутор в линукс ядрото са програмистите на майкрософт. какво ви учудва че ще бъде платен?

Коста
Коста

Май никой от троловете тук няма представа от бизнес модела, да не говорим за ценностите залегнали в GNU GPL. Те нямат нищо общо с бандитските практики на M$. Докато мисленето ви е в мутренския алъш-вериш, няма и да ги схванете.

Ни трий, уа
Ни трий, уа

Аз съм срещу плащането, въобще. Не трябва да плащаме, за нищо не трябва да се плаща. Искам да работя, даже да не работя и да ми плащат нон-стоп, ей така. Откъде – не ме интересува. Искам да не плащам нищо, а на мен да ми се плаща.

Линукс е перфектен, най-добрата ОС, позлват я всички не случайно. Има 99% пенетрация. Затова Мак и Уиндоус имат 0,00001% потребителска аудитория.

Интернет е измислен в Китай.

Първия човек в космоса е Българин.

kolon
kolon

за всички, които не могат да си обяснят ‘как така linux дистрибуциите се разпространяват безплатно и кой плаща на разработчиците им?’ ето един link, който може да им помогне да стигнат до отговора:
https://blog.linuxmint.com/?p=3649

Надблюдател
Надблюдател

Сериозно ли си мислите че Линукс е безплатен комунизъм? Я прочетете статията за АйБиеМ купи РедХат Линукс за сума много по голяма от сумата която може България да събере – и при това в долари. А и освен това Линукс се използва заради платената поддръжка а не заради цената му което е всъшност 0 лева/долара. А ето ви факти: Ефтин компютър/лаптоп какъвто искате с Линукс си работи и на 4Гигабайта РАМ но с Уиндоус 10 минимум 8 само за да браузвате – ама и еСеСДе ще ви трябва заради постоянното въртене на пейджинг файла. Айде молим ви се не ни… Виж още »