WordPress спечели дело срещу прекаленото позоваване на DMCA

0
12

WordPress ще получи обезщетение в размер на 25 000 долара, след като спечели дело срещу прекаленото използване на т.нар. Digital Millennium Copyright Act (DMCA).

Блог платформата успя да осъди организация с името Straight Pride UK за това, че последната се е позовавала прекалено често на DMCA в опитите си за сваляне на съдържание от WordPress блогове.

Въпросният DMCA закон, който за територията на Съединените щати е валиден от 1998 г., позволява на трети страни да отправят искане за премахване на отделно съдържание или цели страници, ако считат, че има нарушение на техните авторски права.

В този конкретен случай, WordPress е завела делото заедно със студента по журналистика Оливър Хотъм, чиято WordPress статия е била цензурирана в резултат на неправилно искане за сваляне. В материала си Хотъм е критикувал Straight Pride UK, включително използвайки придобити по законосъобразен начин коментари от нейния говорител Ник Щайнер.

По-късно обаче Щайнер решил, че не одобрява материала и изпратил искане до WordPress за сваляне на статията на базата на DMCA.

Платформата и студентът обаче завели дело в калифорнийски съд, настоявайки за компенсация за това, че правото за позоваване на DMCA очевидно се експлоатира прекалено много и едностранчиво. Според WordPress, ако тя не се съобрази с искането, може да бъде заплашена с голяма гроба и именно това е позволило на Щайнер за злоупотреби с правото за позоваване на DMCA.

„Те не искаха да защитят никакви законово присъдени авторски права и интереси, а просто да цензурират материал, който бе критичен към тях. Накараха ни да изтрием напълно законосъобразно съдържание от сайта и като резултат търпим увреждане на репутацията ни“, казва WordPress в свое изявление.

Крайното решение на съда е било Щайнер да плати 960 долара на Хотъм, 1860 долара на WordPress и да покрие разходите за адвокатите на WordPress  в размер на 22 264 долара.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за