Благодарение на спада на цените на акумулаторните батерии, електромобилите ще поевтиняват също толкова бързо, като слънчевите панели. А литият и кобалтът вече няма да са дефицитни.

Излишъкът на метали

Аналитиците на Wall Street Journal съобщиха, че в началото на 2019 година цените на лития и кобалта – задължителните за съвременните акумулаторни батерии метали, рязко са паднали. В същото време пазарът на електромобили расте – през 2018 година продажбите на EV са нараснали със 64%.

Според тази информация, цените на кобалта от началото на годината до днес са спаднали с 30% и са достигнали минимума за последните две години. А в сравнение с пика от месец април 2018 година те са намалели с 60%.

Цените на лития също падат с всеки изминал ден и през месец януари цената на този метал достигна рекорден минимум за последните няколко години.

Преди време се очакваше възникването на „кобалтов ров„. Прогнозираше се остър недостиг на този метал и дори се очакваше, че запасите от кобалт ще изсекнат през 2020-те години. Най-големият играч на този пазар – Glencore Plc, увеличи добива си от 27 тона годишно на 42 тона.

Но мрачните прогнози не се сбъднаха. В наши дни няма повишено търсене на кобалт и цените на този метал паднаха, а котировките на акциите на „кобалтовите компании“ намаляха с 50 и дори 80%.

Немалка роля в този процес изигра Китай, който е ключов играч на пазара на акумулаторните батерии за електромобили. В Китай намаляха темповете на ръст в производството на електромобили, а неясната политика за данъчни отстъпки при закупуването на електрически автомобили само усложни ситуацията.

Според аналитиците на Citigroup, благодарение на миналогодишният ръст в добива на кобалт, излишъците от този метал ще стигнат до 2022 година включително.

Ерата на евтините електромобили

Експертите предполагат, че тези процеси допълнително ще намалят цените на електромобилите. Генералният директор на енергийната компания Enel X Франческо Вентурини дава за пример индустрията на слънчевите панели. В тази област цените на ресурсите стабилно падат вече няколко години.

Така например, през 2008 година един килограм поликристален силиций струваше $450, а през 2009 година – едва $70. В крайна сметка, цената на слънчевите панели през 2018 година спадна с 84%.

Пазарът на електромобили следва същия сценарий.

Вентурини прогнозира, че към 2025 година електромобилите ще струват точно колкото обикновените автомобили с двигател с вътрешно горене. Експертът допуска, че дотогава учените ще създадат алтернатива на лития и кобалта и ще създадат акумулаторни батерии от нов тип. Очаква се пробив в тези технологии, а големите компании инвестират милиарди в изследванията за създаване на нови технологии в електрическия транспорт.

Генералният директор на Enel X е убеден, че през следващите 5-10 години инвестициите в електрическия транспорт ще надхвърлят $300 милиарда.

Редица компании вече започнаха да намаляват количеството кобалт в своите акумулатори. Така например, Panasonic вече пристъпва към двойното намаляване на този метал в своите батерии. Tesla от своя страна планира изцяло да се откаже от използването на кобалт в акумулаторните батерии на своите електромобили.

Ситуацията с лития е по-различна. Изследванията показват, че търсенето на този метал ще продължи. Според прогнозите на учените, литиевойонните батерии няма да имат достойна алтернатива до 2050 година. Но цените на батериите ще продължат да падат. Според Bloomberg, цената на акумулаторните батерии ще продължи да намалява и към 2024 година ще достигне $94 за един киловатчас, а към 2030 година – вече $62. За сравнение, днес Tesla използва батерии с цена $176 за киловатчас.

20
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
15 Отговори на коментарите
10 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
11 Автори на коментарите
ШишоПаблиттоСтаниславРадотъй-тъй Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
111
111

А пробега не.

Пенчо
Пенчо

Повечето хора карат по 10-30км на ден . Електрическите коли са всяка сутрин заредени на 100%. Тоест те вече имат пробег по дълъг от този на тези вървящи на умрели динозаври защото тях трябва да ги зареждаш постоянно.
Да не говорим че хората искат кола която да не трябва да я обслужват и да не и наливат горива никога.

111
111

Изпуснал съм момента с откриването на перпетуум мобиле. Все си мислех, че и електрическите коли трябва да ги зареждам постоянно. Но явно технологиите се развиват и електричките вече нямат нужда от зареждане. Все са на 100% готови с магическа пръчка. Горива няма да наливаш. Просто парите ще ти ги вземат на един път, като дойде време за подмяна на батерията, спокойно.

Кольо
Кольо

Оловните акумулатори, струват от 1.50лв до 5-6лв на киловатчас, в зависимост от предназначението и марката. Какво толкова има в батериите за автомобилите, че да струват до 100 пъти повече? Да не би цената на материалите и производството да са 100 пъти по-скъпи…Ми не са.

Тахтун
Тахтун

Кольо, нещо сметките ти са фалшиви! Един оловен акумулатор 100 А.ч, 12 В струва 200 лв., т.е. 1200 Вт.ч = 1,2 кВт.ч са 200лв. Тогава един 100 кВтч ще струва около 83 пъти повече, т.е. 16600 лв! А отделно литиевите са много по- малки при еднакъв капацитет, по-леки са, издържат 5 пъти повече цикли заряд/разряд и могат да се зареждат по-бързо. Най-големият им недостатък в сравнение с оловните е , че трудно понасят температури под -5 градуса, но и това го преодоляват вече.

Кольо
Кольо

Де да знам, във всичко съм среден само в тоците слаб. Тия 1.2 киловат часа ми се струват изключително смешно число. Няма как да има чак толкова голяма разлика. Енергийната плътност на оловние батерии, е между 2-4 пъти спрямо литий-йонните и до 10-11 пъти спрямо литий-метал. Това сметнато на килограм, не на обем.

ime
ime

Литиево-йонните батерии тежат 4кг за 1 киловат, оловния еквивалент е 25+ кг, как ги изкара по-плътни?

Кольо
Кольо

Къде съм ги изкарал по-плътни? Разликите са в минус на оловните, но все пак минусът в пъти е значително по-малък от разликата в цената.

Тахтун
Тахтун

Ами просто е – 12V x 100 Ah = 1200 VAh, т.е 1,2 kWh. (Ампер х Волт = Ват)

Шишо
Шишо

мамин, не слушай мама, а хората тук. иначе се излагаш като руска кифла на морето

тъй-тъй
тъй-тъй

Трансформацията на кой да е нормален автомобил в електрически, струва при един инженер между 1000 и 6000 лв. Разбира се, с използване на оловни акумулатори, обикновено такива от камион. Останалото са маркетингови very cool трикове.

ime
ime

Да, а пробега е 40-50км. Я сега го сметни за 500км, добави изключително мощен електромотор, купища екстри, ускорение от 0 до 100 за 2.5 сек и ново шаси с нови гуми и като цяло всичко ново, не старата кола.

115
115

А за какво са купищата екстри ако се търси понижаване на цената? Да направят базов модел, без излишни глупости.

Тахтун
Тахтун

Никой няма да произведе дребна кола като инвалидна количка – най-вече евтина и проста, защото има много други изисквания като сигурност, устойчивост на краш тест и т.н. А и повечето хора се блазнят да карат луксозни коли – виж модата на SUV моделите – 45 кг. мацка се кефи в 1,5 тона кола и отива на кафе!

тъй-тъй
тъй-тъй

Още по времето на социализма, самоделните електрички постигаха пробег от около 200 км. Нека не забравяме, че по света масово се ползват електрокари на оловни акумулатори, които при целодневно ползване карат средно 3 дни между презарежданията.

Радо
Радо

Масово се ‘продаваха’ електрокари с оловни акумулатори. Много отдавна всички вече са с литиеви…

Шишо
Шишо

Така, така. Ама някой друг път.
Това ли е новата руско-тролска линия: то ние какви ми ти чудеса правехме с оловните акумулатори, та сега некви си там изостанали искат да ни пробутат скъпия литий (който на всичко отгоре не се намира кой знае колко в сибирската джамахирия).

Станислав
Станислав

Нещо сметките на автора са много грешни. Електрическите автомобили са много по евтини спрямо другите автомобили със същите характеристики – мощност, ускорение, гаранция, икономичност и т.н. Частите, които се налага да се сменят редовно са много по малко. Да се спомене ли и факта, че износоустойчивостта на електрическите коли е по голяма. Съответно те могат реално да изминат в пъти повече километри от останалите: http://www.ecars.bg/blogs/elektromobili-1/2640-tesla-model-s-taksi-rekorden-probeg – Това е европейска статия, в американските, където тези коли започнаха първоначално да се продават говорят за пробег на един автомобил от 1 600 000 км. (милион и шестстотин хиляди километра). В седемгодишната гаранция на… Виж още »

Шишо
Шишо

Хубаво си им го написал, ама те са мразци: всичко което е добро ги застрашава. И затова го нападат. Нищо няма да разберат. Просто едни тъпи руски тролове.

Паблитто
Паблитто

Като кои бензинови коли ? Бентли, Порше, Ферари? Что-то тва са цените на истинските Ел мобилни?ми ако трябва и да я поддържа

Да