WT: Social – социалната мрежа без реклами и кликбайт от създателя на Wikipedia

5
888

Основателят на Wikipedia Джими Уейлс стартира социалната мрежа WT: Social, която ще се конкурира с Facebook и Twitter. Нейните най-характерни особености са липсата на реклама и „кликбайт“.

Уейлс заяви, че бизнес моделът на новата социална мрежа е взет от Wikipedia. Новата WT: Social ще работи само чрез дарения, а при този начин на работа не са необходими реклами. Уейлс предполага, че тази схема може да сработи, понеже новото поколение потребители е готово да плаща известни суми за полезните и значими материали в Глобалната мрежа. Тази теза се потвърждава от големия успех на абонаментите за Netflix, Spotify и The New York Times – каза още основателят на Wikipedia.

Социалната мрежа WT: Social е стартирана през месец октомври тази година и към днешен ден има над 50 000 потребители. С развитието на този проект се занимават само няколко души. Уейлс допълва, че за изграждането и стартирането на тази мрежа, не е привличал инвестиции и иска самостоятелно да контролира разходите.

Във WT: Social потребителите могат да постват линкове към интересни статии и материали, и да ги обсъждат в новинарската лента. Тематиката е разделена на категории – политика, технологии, музика и т.н. Социалната мрежа на Уейлс използва хронологична новинарска лента и по този начин във WT: Social първи се показват най-новите материали, а не тези с най-много харесвания, както правят Facebook и Twitter. По-късно ще бъде добавен специален бутон, който ще даде възможност на потребителите да препоръчват качествените материали.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Viald
Viald

Прехвъля към страница за плащане!!!
На баба ми чорапите!

Капитализъм
Капитализъм

Най-големият страх на Българина е да не настине и да не се мине. Във финансовото преустройство на света няма да може да скатавате повече данъци и пари от сивата икономика. Добре дошли в цивилизования свят, където даренията са нещо нормално, а обществата, които искат социална политика си плащат данъците. Ако не искаш да ти събират данните и да плащаш с тях, трябва да допринесеш с пари. Така работи Уикипедия. Ако не бяха дарителите, щеше да е затворена. “СоциализъмЪТ в недоносче”, казва ви го дори и Тодор Живков.

21312313
21312313

Стой си със цитатите на Живков и си плащай за съдържание което може дори да не е реално. Сайтовете могат да съществуват и без реклами! Да не говорим отделно, че за да си платиш пак трябва да дадеш някакви данни…. Когато тролиш някой мислиш ли как всъщност работят нещата? Не казвам, че подпомагането с абонаментни планове или чрез дарения е лоша практика, просто е кофти когато те задължават да го правиш. Според мен най-добрият вариант за подпомагане в момента е това което twitch правят. Можеш да гледаш хората без да плащаш и тнт. и ако ти харесва някой съответно можеш… Виж още »

азззз
азззз

С този „красив“ дизайн стил „домашно по информатика за пети клас“ няма да стигнат далече.

име
име

10 паунда на месец
тия не са добре
хубаво се сравняват с нетфликс – но поне те плащат за лицензи на филми и т.н.
тия за какво ще плащат – само за потдръжката на сайта – 10 паунда на месец………