В рамките на WWDC 2017 бе представено новото поколение операционни системи macOS. Четиринадесетото обновяване на операционната система за Mac бе официално представено на мероприятието за разработчици в Сан Хосе.

Миналата година Apple за първи път извърши ребрандиране на OS X и промени нейното име на macOS, което е по-близо до потребителите и е в същия стил като другите операционни системи на компанията. Въпреки традицията, утвърдена от 2000 година, според която новите версии на OS X получават имена на животни от семейство котки, сега Apple започва използването на имена на природни обекти.

macOS Sierra получи името на планина. Новата редакция macOS High Sierra носи името на планинска верига в САЩ, част от западния пояс на Кордилерите.

macOS High Sierra почти няма промени във външния вид. Фокусът е поставен върху подобряване на функционалността. Оптимизирана е работата на уеб-браузъра Safari, който според Apple е най-бързият в света.

С излизането на macOS High Sierra компанията преминава към новата файлова система Apple File System (APFS), с което Mac компютрите стават по-производителни. APFS заменя предишната файлова система HFS Plus, която Apple представи през 1998 година.

Вградена е поддръжката на кодека H.265 на хардуерно ниво и всички приложения на Apple вече пълноценно работят с този стандарт. Новият API за работа с графика се нарича Metal 2 и според Apple е 10 пъти по-бърз от предишния Metal, като вече се използва не само за графика, но и за Deep Learning алгоритмите.

Тестовата версия на macOS Developer Preview излиза днес, публичната бета версия ще излезе до края на месеца, а финалната версия е планирана за тази есен.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари