Xiaomi навлиза на пазара на „свързаните вещи“

0
23

Xiaomi са известни най-вече със своите мобилни устройства, но изглежда китайската компания възнамерява да промени нещата и да се намеси смело на пазара на „умни средства“.

В края на тази седмица, Xiaomi анонсира извеждането на пазара на разработен от тях „смарт модул“, който хардуерните партньори на компанията ще може да инсталират на своите устройства, така че да способстват за тяхната свързаност и допълнителна функционалност.

Модулът ще струва на въпросните партньори на компанията сумата от 22 юана (равняваща се на шест български лева). Изпълнителният директор на Xiaomi Лей Джун обяви, че модула ще може да се прикрепи към различен набор от устройства – от хладилници и перални машини до климатици.

„Стратегията на Xiaomi? Използването на смартфона за връзка с всички смарт устройства в едно“, сподели Джун при представянето на нов модел телефон на компанията, допълвайки, че след вграждането на модула към устройствата те ще може да се контролират свободно от потребителите на Xiaomi посредством специално приложение.

Китайската компания инвестира сериозно в стартъпи, опериращи в областта на автоматизацията и умните устройства, като миналия месец представи и пречиствател за въздух, който може да се контролира чрез смартфон.

Амбициите на Xiaomi се простират далеч, и това е видно за широката публика. Настоящият им ход изглежда логичен, хвърляйки поглед към американските им конкуренти на американския пазар. Google е на пазара на свързани устройства не от вчера. В началото на миналата година направи и най-голямото си усилие на този пазар, придобивайки компанията, разработваща „умни“ термостати Nest Labs за сумата от 3.2 млрд. долара.

Друго от големите имена, Apple, миналата година представи HomeKit, комплект с инструменти, които да позволят на компаниите, разработващи технологии за „умните къщи“ да интегрират по-добре продуктите си с функционалностите на iOS.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари