Генералният директор на Tesla Илън Мъск винаги е твърдял, че мисията на компанията е развитието на електрическия транспорт. Ето защо Tesla не само произвежда конкурентни електромобили, но и свободно предлага всичките си патенти. Сега на тяхна база китайският стартъп Xiaopeng Motors започна производството на собствени електрически автомобили.

Компанията Xiaopeng Motors е основана от Хенри Ся още през 2014 година. След три години тя представи „бета-версията“ на своя първи изцяло електрически автомобил Xpeng.

Вижда се, че почти всичко е взето от Tesla, но е трудно да се каже, кои точно патенти са използвани. Xiaopeng Motors използва същата архитектура на акумулаторния блок – дълги и плоски батерии са поставени под пода на електромобила между двата моста. Китайският производител е копирал и начина за поставянето на батериите.

Електромобилът Xpeng има пробег 300 километра с едно зареждане. Въпреки че акумулаторният блок е сходен, електромоторът на китайската версия е по-маломощен. По принцип моделът е от по-ниска ценова категория.

Таблата на двата електромобила са почти еднакви, а Xiaopeng Motors дори възнамерява да използва в своите коли аналог на автопилота на Tesla.

Тази стратегия изглежда работи. Първите 15 броя Xiaopeng вече слязоха от конвейера.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
АнонименлллpengdsfdfdsfИме Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Име
Име

За какво въобще има предно стъкло
една плазма и много камери
я като свърши тока – главата показваш през страничното стъкло.

dsfdfdsf
dsfdfdsf

Като си тъп, защо всички трябва да го разберем? Вземи си заври една тръба от ауспуха в кабината и си дишай чист въздух докато пукнеш.

peng
peng

Ало ДАНС има езика на омразата в калдата.

нов закон, който налага огромни глоби на социалните мрежи,
ако не трият нелегално съдържание на език на омразата.

ллл
ллл

С всичко са така тия китайци. копи-пейст на поразия.

Анонимен
Анонимен

Говориш глупости, човече. Тесла се прави с батерии Panasonic, произведени в Китай, с китайски контролери и тайвански електродвигатели. А патентите, дето Мъск така благотворително „дава“, касаят кройката на кожения салон и формата на дисплея и нищо, което някому би свършило работа 🙂