Бизнес акселераторът Y Combinator обяви за началото на експеримент с безусловен базов доход, подготовката за който е отнела около една година.

В проекта ще вземат участие 3000 случайно избрани жители от два американски щата. В продължение на 5 години 1000 души ще получават по $1000 на месец, а други 2000 – по $50. Парите ще се изплащат без каквито и да било условия и/или задължения.

В рамките на този експеримент, експертите на Y Combinator ще изучават, какво влияние оказва ББД на човека и какво ще е различното между хората, получаващи съвсем прилична сума и тези, които получават съвсем малко.

Експериментът бе анонсирано още през месец февруари миналата година и досега концепцията е тествана в съвсем малък мащаб в Оукланд.

Сега се прави опит ефективността на ББД да бъде оценена с помощта на възможно най-случен избор, Това е и причината някои хора да получават $1000, а други – $50. Учените ще анализират данните за участниците в експеримента – тяхното финансово състояние, физическото и психическото здраве и влиянието на изплащането на тези суми върху децата и социалните връзки.

Всичко започва от нулата и засега няма никакви предположения и изводи. Ръководителят на Y Combinator Сам Алтман неотдавна каза, че счита ББД за ефективен начин за изкореняване на бедността.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
iPhone
iPhone

Путинистите харесват това, ние сме капиталисти, искаме хората сами да искарват хляба си и да зависят от него. Искаме ниски данъци и пазарна икономика!

Труе Macedonec
Труе Macedonec

Интересно да се види какво ще излезе.
Моето предположение – по-добре да опитат с $2000 за 500 човека. Но нека да пробват, идеята е добра.

дрон
дрон

човекоплъхове…