15.3 C
София

Yahoo: Нашите потребители ни вярват

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.

Yahoo публикува редовния си доклад по прозрачността, от който става ясно, че компанията е получила 20 511 заявки за достъп до данни на потребителите им, като половината идват от страна потребителите на САЩ, предава Techrunch. Освен това, компанията проявява странно чувство за хумор с мотото „поставяме потребителите ни на първо място“. В даркуеб пространството, сигурно би било уместно да допълнят.

„Нашата отдаденост и грижа за вашата конфиденциалност, сигурност и свобода на изразяването биват демонстрирани в подхода ни „потребителите на първо място“ при държавните дейности. Ние внимателно преглеждаме всяка молба, за да се уверим, че тя е не е в разрез със закона и връщаме тези, които не отговарят на високите ни стандарти“, пише Рон Бел, главен юридически съветник към Yahoo в блога на компанията. Така ли е, не е много сигурно. Оставяйки настрана (възможно ли е въобще) изтичането на половин милиард потребителски записа в даркуеб форум, Techrunch посочва, че между януари и юни компанията е получила искане за достъп до 20 511 профила в 12 666 заявки. Yahoo са удовлетоврили молбите за достъп до 7779 профила и са отказали 4887.

Преди няколко седмици Reuters разкри, че компанията и американските служби са инсталирали миналата година софтуер в мрежата на Yahoo, с който са били сканирани писмата на потребителите на компанията. Techrunch споделят, че именно Бел заедно с Мариса Мейър са хората, отговорни за решението това да се направи. Отделът по сигурност разкрил програмата, като смятал, че става дума за пробив. Тогавашният шеф на звеното Алекс Стамос, който е известен с неприязънта си към действията на Агенцията за национална сигурност, решил да напусне Yahoo, именно заради това.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини