Yahoo осъди спамери за 610 милиона долара

0
24

Информационният гигант Yahoo се похвали, че е осъдил спамери да платят 610 милиона долара за деянията си. Престъпниците измислили измамна схема, свързана с фалшива лотария, която уж се организирала от Yahoo, предаде Tech Crunch.

Съдията е взел решение в полза на Yahoo на 5 октомври. Схемата на спамерите била проста. Те изпращали до случайни потребители писма, в които пишело, че печелят голяма награда от лотарията на Yahoo. Целта на измамниците била да накарат жертвите да им изпратят лични и финансови данни за себе си. Така спамерите се сдобили с множество номера на кредитни карти и на социални осигуровки. Впоследствие отмъкнатата информация била използвана за източване на пари от банковите сметки на измамените.

Съдията отсъдил, че спамерите трябва да платят 27 милиона долара за това, че са злоупотребили с търговската марка на Yahoo и 583 милиона за нарушение на специалния закон за спама, който действа в Съединените щати. Осъдените трябва да покрият и разходите за адвокати, които е направила компанията Yahoo.

Самото дело продължи доста дълго. Началото му беше дадено още през 2008 година.

В началото на годината и Facebook успя да осъди спамери, злоупотребили със социалната мрежа, за 360 милиона долара.

Проблем е това, че огромните глоби са на практика несъбираеми, тъй като спамерите не разполагат с активи, които да са достатъчни за покриването дори на малка част от сумите.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за