Yahoo от 2015 година сканира написаното в електронната поща на своите потребители и предава данните на ФБР и АНС

0
133

Reuters изненадващо съобщи, че Yahoo от 2015 година е сканирала електронната кореспонденция на потребителите и съдържанието на имейлите, и е предавала получените по този начин данни на ФБР и на американското разузнаване. Сканирането се е извършвало чрез специално създаден за тези цели специален алгоритъм.

 

Системата за следене е инсталирана по секретно изискване на американските специални служби. Електронните писма са проверявани за ключови думи, подадени от ФБР и АНС.

Много IT-експерти заявиха, че съвместната работа от подобен тип е уникална. В критични ситуации и за целите на разузнаването е прието да се сканира само архивираната поща или само малка част от заподозрените в тероризъм потребители в реално време. Yahoo е проверявала всички входящи съобщения в реално време.

Въвеждането на система за тотално следене на потребителите е предизвикало конфликт в компанията. Освободен е директорът на отдела за информационна безопасност Алекс Стамос, който се възпротивил на Мариса Мейър относно сътрудничеството със специалните служби.

Новината бе коментирана от редици публични личности, включително и от Едуард Сноудън.

 

Според закона Electronic Communications Privacy Act, приет през 1986 година, специалните служби имат право да изискват подобна информация единствено след решение на съда.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари