Yahoo ще криптира потока от данни между дейта центровете си

0
11


След като стана ясно, че АНС са осъществявали контрол над информационните потоци минаващи от и към Google и Yahoo като са пресичали връзките между дейта центровете, между които тече информацията, Мариса Мейър и компания решиха да вземат сериозни мерки.

Yahoo са решили да започнат да криптират всички данни, които циркулират през дейта центровете на компанията разположени по света от началото на 2014г.

„В последните шест месеца в публичното пространство излязоха редица материали, че американското правителство тайно е достигало до данните на интернет потребителите без знанието на компаниите, които управляват тези данни, в това число и на Yahoo“, пише Мейър в публикация в блога на компанията в Tumblr. „Искам да заявя за пореден път това, което казах и преди: Yahoo никога не е предоставяла достъп до дейта центровете ни на АНС или която и да е друга правителствена агенция. Никога.“, пише тя.

От секретната служба вече заявиха нееднократно, че не са осъществявали подобен достъп, тъй като едно такова действие би било незаконно.

Независимо от това, в Yahoo са решени на следващата стъпка.

„Наскоро обявихме, че ще направим Yahoo Mail още по-сигурна с въвеждането на SSL криптиране посредством 2048-битов ключ за цялата ни мрежа до 08.01.2014г. А днес ви съобщаваме, че въпросните мерки ще бъдат приложени във всички наши продукти“, пише Мейър.

Мейър пише, че не само потока от данни, който се движи между дейта центровете на компанията ще бъде криптиран, но и ще предостави на потребителите на услугите на Yahoo възможността за криптиране на информацията от и към Yahoo до края на първото тримесечие на следващата година.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за