YouTube – блокиран в Египет

0
49

Достъпът до YouTube в Египет е блокиран за един месец, предадоха от Ройтерс. Причината е филмът „Innocence of Muslims“, който, според административния съд, проповядва „анти-ислямско съдържание“. Говори се, че същият този филм е дело на роден в Египет американски граждан на име Накула Басели Накула, който се подвизава в интернет под псевдонима Sam Bacile.

Това не е първият път, в който споменаваме името на въпросния филм. Преди няколко месеца в няколко държави от Близкия изток, включително Йемен, Судан, Тунис, а дори и в Гърция и Индия, се разразиха мощни скандали и се проведоха множество протести срещу американските посолства в същите тези страни. В резултат Google блокираха достъпа до филма в Либия и Египет. Нямаме информация дали решението на съда отразява повторната му поява в страната.

Според запознати, не това е причината. По всяка вероятност гражданите на Египет не са имали достъп до филма след блокирането му от страна на Google. Мотивът може би е съвсем друг. В момента в страната се организират масови протести срещу президента Мохамед Морси като на всички е ясно, че един от най-успешните инструменти за организирането на едно такова масово явление е именно интернет, и в частност – видео сайтове като YouTube. Възможно е решението на съда за блокиране на сайта да е било повлияно от желанието на Морси да спре протестите.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари